“U životu smo uvijek kao barke prepuštene na milost i nemilost vjetrova. Ako se naučimo koristiti vjetrovima koji pušu u barku života, moći ćemo ih upotrijebiti kako bismo ju usmjerili kamo želimo. Ako ne znamo prepoznati i koristiti se tim vjetrovima oni će barku bacati tamo-amo dok se ne razbije o stijene. Vjetrovi uvijek pušu u našu barku. Oni su kao naše emocije: guraju nas.” – ulomak iz knjige Glava ili srce, Gaetano Piccolo.

Da, uistinu su emocije te koje nas guraju, tj. pokreću u nekom smjeru, u smjeru onoga što je važno za naše potrebe, ciljeve i opstanak. Naše emocije mogu nas upozoriti na potencijalne opasnosti ili nas potaknuti na odvažnost, a njihovim zanemarivanjem možemo si nanjeti mnogo štete.

Ponekad se čini da smo pasivni pred emocijama, da su one jednostavno nešto što nam se dogodi, što nas zadesi, poput vjetra koji puše u barku i baca ju tamo-amo. No u stvarnosti imamo puno više kontrole nad njima nego što mislimo.

Ipak, ne znamo uvijek kako preuzeti tu kontrolu; ne znamo prepoznati koji je to vjetar zapuhao i kako ga iskoristiti za usmjeravanje prema obali, tako se nerijetko nađemo “razbijeni o stijene”.

Na ciklusu radionica “Više od doživljaja” vježbat ćemo se u preuzimanju kontrole kroz prepoznavanje, imenovanje i usmjeravanje naših emocija. Radionice započinju u studenom 2023. godine i traju do sredine prosinca. Prvi online susret je 8. studenog, a radionice će se uživo održati 22.11., 29.11., 6.12. i 13.12. od 18 do 20 sati. Radionice su namijenjene mladima od 18 do 30 godina, te su prijave za sudjelovanje obavezne, a broj sudionika ograničen!

Prijaviti se možete putem obrasca do 7.11. u 19h.

Dolazak na radionice je obavezan, uključuje vježbe i međusobno dijeljenje uz mrvu teorije i ignacijevskog pogleda na temu za koji su zaduženi psihologinja Katarina Šimić, Paula Borošak i p. Mislav Skelin. Od sudionika se dodatno očekuje osobni rad u opsegu od 15 minuta dnevno.