Dragi moj… Evo nas pri kraju još jednoga ljeta! Pa kako si? Kako si proveo ljeto? Jesi odmorio od svih obveza, opustio se, nadošao? Možda si se toliko opustio da si se pomalo i poželio vratiti obvezama?

Znaš, često imam osjećaj da jesen donosi novi početak, novu godinu, iako možda ne kalendarski. Volim taj elan koji se javi kada onako odmorni i opušteni krenemo s entuzijazmom, uzbuđenjem i željom maštati kako će ove godine biti i što ćemo sve raditi. Što novo probati, gdje otići, kako učiti, kako raditi… I bez onog osjećaja moranja nečega, jedva čekamo početi. Odlučni i spremni. 

Dođe li i tebi tako pred kraj ljeta? 

Znaš, ljeto je dobar trenutak za stati i razmisliti što si sve dosad kroz godinu činio, čime si se bavio, kako si radio, kako si trošio svoje vrijeme. Možda spoznaš da ti je žao što si se u nešto dao ili osjetiš žal što se negdje nisi uopće ili dovoljno dao. A blago je ako kroz to prepoznaš što je to što je tebi važno, za čime si išao, a za čime zapravo želiš ići. Dobro je to sagledati, jer onda lakše možeš vidjeti kako dalje ići. Dođe to nekada onako nekako spontano s krajem ljeta, ne znam jesi li primijetio. Pred novim početkom, kad maštaš kako bi volio da to bude i probude se neke želje u tvom srcu… Pitanje je samo, jesi li ih svjestan? 

Jer na kraju svatko nosi svoju odgovornost. Ja svoju za to kako „svoje“ vrijeme trošim i ti za to kako svoje minute, sate i dane provodiš. Da, što god radio, budi svjestan da si sam tako odlučio. Jedino je pitanje čime si se dao voditi dok si birao i jesi li uopće bio svjestan da si zapravo birao. Jer tko te može spriječiti da učiniš to što bi zapravo želio činiti – da odeš vježbati umjesto da sjedneš pred televizor, da pročitaš koju stanicu knjige umjesto da vrijeme provodiš na Instagramu, da se odvažiš na volontiranje umjesto da ideš na beskrajno duge kave, da odeš na misu ili se uključiš u neku zajednicu, vjerski program, zbor i slično umjesto da se zatvoriš u svoju sobu, da pozoveš tu curu na kavu ili odgovoriš tom dečku na poruku? 

Da znam, nije lako izboriti se za to što zapravo u srcu želiš živjeti. Kada te opletu razmišljanja da je možda bolje da počneš od idućeg tjedna ili da prvo još samo dovršiš ovu seriju, pojedeš još samo ovu čokoladu… Ili da ti to ne možeš, da ne pripadaš, da se ti nikada nećeš moći promijeniti, da će ti se drugi smijati… Jer kada se na dobar put odvažimo i krenemo po srcu svome činiti, dođe taj neprijatelj kojem to baš i nije u interesu. Kad kušamo puninu života kušamo i Boga, a taj susret on svakako želi spriječiti pa te obaspe svakakvim lažnim razlozima, cjepidlačenjima, strahovima i razmišljanjima kako ti to ne možeš. 

E pa znaš što? Možeš! Želim ti da to znaš kao i to da u tome nisi sam. Samo moraš odlučiti. Uložiti taj napor da se izboriš sa svim protivštinama koje se u tebi jave. U tvojim rukama je ta moć, koja ti je od Boga dana, a zove se SLOBODA da možeš odabrati. 

Zato ako već nisi, iskoristi ovaj kraj ljeta – pitaj se što želim u idućoj godini činiti? Kako želim provesti svoje slobodno vrijeme? U što ga ulagati? Kako želim živjeti? Gdje se vidim da sam sretan, nasmijan, poletan, pun nade i života? Za čime to čeznem? 

„Nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce“ – kaže psalam. A samo je jedan put do tog mudrog srca – život tražiti, donositi odluke koje će me tom životu kojeg želim bliže dovesti i podnijeti sve napore koji s tim dolaze. I takvo mudro srce koje će znati gdje je život, znat će i Boga. Jer gdje je život ondje je i Bog. Drugačije to ne bi moglo biti. 

I baš tomu nas 3D formacija želi učiti. Želi nam otkrivati Boga koji poziva na slobodu i u svemu tome konkretno pomoći, poduprijeti, biti temelj na kojem ćeš moći rasti. Ako ti je Bog bitan i želiš novi početak, želiš novu svježinu u svome životu, novu vjeru, ljubav, radost, otkrivati nove putove k Bogu i u svemu tome imati podršku ljudi koji žele to isto činiti i još više tebi u tome pomoći – prijavi se na 3D. Produžili smo prijave do 15. rujna!

Dopusti da ti Gospodin nešto novo učini, da okrene novu stranicu u vašoj priči, da te zavede, a ti se samo daj zavesti. Odluči se. I čvrsto ga primi za ruku. On te tamo želi odvesti. Da, baš tamo gdje svim srcem želiš doći. I nemaš se čega bojati, pa On je s tobom. A i mi. I kad dođe teško, a doći će, i tada će biti tu. A i mi. I to je dio puta. Ali doći ćeš tamo gdje ćete se susresti. Samo ako se daš tim putem voditi. Zato dođi, otkrivaj nove dubine, zaroni, mijenjaj svoj život s Bogom i uči se s nama u svemu ljubiti i Bogu služiti. On te čeka!