Kreni s nama na put izgradnje dobrih navika! Znaš li da nije svejedno kakav si (iznutra) i kako se ponašaš dok čekaš u dugačkom redu u trgovini, kad upadneš u jutarnju gužvu, kad ulaziš u prostoriju ili kako otvaraš/zatvaraš vrata za sobom, žvačeš hranu, pozdravljaš ekipu…(Pro)motriti sebe u tim situacijama može ti pomoći rasti u odnosu s Bogom ili se (nesvjesno) udaljiti od Njega. Bog te je na svoju sliku stvorio [1] i pozvani smo kroz život toj slici se što više suobličavati. Osloboditi se za radost života djeteta Božjega čisteći tu sliku od svega onoga što ju prekriva – vlastitih grijeha, nereda, strahova. I zato ove, na prvi pogled male i beznačajne stvari, zapravo su ključne. Naša djela i ponašanja očituju stanje naše nutrine i reflektiraju naš odnos s Bogom, kao i svijest o Njegovoj prisutnosti. Time i naša svakodnevica, susreti, događaji i naša djela kao sastavni dijelovi velike slagalice našega života, postaju prilika da se slika na koju smo stvoreni vidi u ovom svijetu.

U tome nam pomažu kreposti! Katekizam Katoličke Crkve kreposti definira kao “…čvrste stavove, stalna raspoloženja, trajne savršenosti razuma i volje koje ravnaju našim činima, zapovijedaju našim strastima i upravljaju našim vladanjem po razumu i vjeri.” [2] Jednostavnijim rječnikom, krepost je postojana i čvrsta spremnost činiti dobro [3], a krepostan čovjek je onaj koji ima gospodstvo nad sobom i slobodno se odlučuje za dobro.

“Svrha je krjeposna života postati slični Bogu” (sveti Grgur iz Nise)

Krepostan život ostvaruje se kroz dobre navike koje nas vode punini života kojoj prirodno težimo. U ljudskoj je naravi čežnja da ljubimo i budemo ljubljeni, da ostvarujemo i imamo dobre odnose u obitelji i s prijateljima, da težimo zajedništvu, zdravlju, sigurnosti, da stječemo znanja, da živimo za nekoga. [4] I kako kaže sveti Ignacije: da Gospodina Boga svoga hvalimo, da Ga štujemo i da Mu služimo. [5] Možda se ta naša čežnja najbolje vidi na početku (svake) nove godine kada donosimo odluke da ćemo zdravije jesti, više se kretati, biti u prirodi, provoditi više vremena s obitelji i prijateljima, odreći se nekog poroka (slatkog, pušenja, pretjeranog gledanja TV-a, društvenih mreža itd.), upisati novi tečaj, priključiti se nekoj zajednici ili više moliti. No, vrlo često to bude onako kako kaže sv. Pavao: “ta ne činim ono što bih htio, nego što mrzim – to činim.” [6]

Kroz sljedećih nekoliko mjeseci želimo ti pomoći da slika Božja blista baš u tvom životu, da Gospodin učini sve novo i donese više slobode, radosti, života i sebe u tvoju svakodnevicu! Radit ćemo zajedno na rastu u krepostima! U tome će nam uzor biti Isus Krist, utjelovljena Riječ Božja u kojem spoznajemo kakve je ljude Bog htio [7] i koji nas kroz Njega uči i poziva da se suobličimo Njegovoj slici.

“On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja.” (Kol 1, 15)

Sv. Ignacije i izgradnja kreposti

Važnost izgradnje kreposti za duhovni život i odnos s Bogom naglašava i sv. Ignacije u svojim duhovnim vježbama. On objašnjava kako neprijatelj ljudske duše kruži oko nas [8] kao kakav vojskovođa. Traži moju i tvoju slabu točku na koju će napasti i potom srušiti sve dobro koje smo dosad (iz)gradili. Kroz naredne mjesece detaljno ćemo pisati i razmatrati četiri stožerne kreposti (razboritost, pravednost, jakost i umjerenost) i kako se sve o njih možemo ogriješiti. U tom ćeš procesu pobliže upoznati sebe, svoje slabosti i spoznati zašto je nešto ipak veće dobro.

Uz jednu važnu napomenu – da bismo krepost izgradili nije dovoljno samo znati što je dobro, treba to slobodno odabrati i potom krenuti u akciju! No ne brini, pomoći ćemo ti s prijedlozima kako pojedinu krepost jačati, a na tebi je odabrati i tako činiti u konkretnim malim svakodnevnim djelima.

“Kreposna osoba svim osjetilnim i duhovnim silama teži prema dobru; za njim teži i za nj se konkretnim činima opredjeljuje.“ (KKC 1803)

Svrha ovog našeg rada i ako Bog da rasta, nije da sami sebe popravimo nego da dođemo do Boga, da Mu budemo bliži, da se s Njim više družimo. Našu će gradnju zakružiti one bogoslovne kreposti, a to su vjera, nada i ljubav. Ta sam je rekao – bez mene ne možete ništa! [9]

Pozivamo te da se odvažiš s nama na ovaj put izgradnje dobrih navika kako bi postao što prisniji sa svojim Stvoriteljem i zakoračio u puninu onoga kakvim te On zamislio kada te stvarao. Prati nas, otkrivaj (svoje) kreposti i mane te rasti u odnosu s Kristom kroz SKAC ciklus tekstova o krepostima!

3D formacija trogodišnji je program koji mladim kršćanima pruža podršku u cjelovitoj izgradnji vlastite osobe. Prva godina teži postizanju naravne zrelosti kroz izgradnju kreposti (1D – Duša), druga razvoju osobnog i intimnog odnosa s Bogom kroz duhovne vježbe u svakodnevici (2D – Duh), a na trećoj (3D – Društvo) odlučujemo se darovati društvu i upoznavati ga kroz socijalni nauk crkve. Kroz 3D formaciju odgajamo mlade kako bi donosili Božju prisutnost u svim aktivnosti i svim zajednicama. Naš rad možete podržati donacijom na IBAN: HR6924840081502006471 uz opis plaćanja: Donacija za 3D formaciju. Hvala od srca za svaki dar.


Reference:

1. Knjiga Postanka 1, 27

2. Katekizam Katoličke Crkve, 1804 

3. Katekizam Katoličke Crkve, 1803

4. Whitmore Andrew, Saintly habits; Aquinas`7 Simple Strategies You Can use to grow in virtue. Ascension, 2022. 

5. Duhovne vježbe; sv. Ignacije; točka 23 

6. Poslanica Rimljanima 7, 19

7. Kaktekizam Katoličke Crkve, 381

8. Duhovne vježbe; sv. Ignacije; točka 327

9. Evanđelje po Ivanu 15, 5