Prošle subote ovogodišnji sudionici programa 3D formacije u zajedništvu su zaokružili prvi dio godine eksperimentom Potraga za blagom. Zagonetke su sudionike vodile kroz zanimljivosti Gornjega grada, pa sve do malog blaga koje tek treba izrasti. Baš kao i sve ono što je dragi Bog posijao u njihova srca tijekom prva tri mjeseca programa. Sve to sada trebamo njegovati, zalijevati i pustiti da izraste. Pustiti si biti u Njegovim rukama. Baš kao što kaže prorok Izaija: „Mi smo glina, a ti si naš lončar – svi smo mi djelo ruku Tvojih“.

I u posljednja tri mjeseca smo se na različite načina otvarali Božjem djelovanju u našim životima. Kroz prve nagovore upoznavali smo se međusobno, ali i s našim tada tek pristiglima, sad već svima nam srcu priraslima, paterima Bojanom i Mislavom. Na drugoj i trećoj godini neka poznata lica i srca ponovno su se u radosti susrela. Pa smo kroz prve grupe kušali kako je to pripadati nekome, a kroz zajedničke eksperimente kako djelovati zajedno za isti cilj. Već i vrapci na grani znaju za veliki uspjeh naših modravskih maslina koje su nam dale puno maslina i ulja ove jeseni. I upravo ruke vrijednih volontera, od kojih je veliko mnoštvo bilo 3D-ovaca, su u tome pomogle. Mnogi su se kroz taj prvi zajednički eksperiment susreli prvi put s ljepotama Modrava, naučili kako se beru masline, okusili misu na otvorenom na morskom zraku okupanom jutarnjim suncem dok galeb Mirko mirno šeta oko nas. Još uvijek nam je živo sjećanje na bogatstvo i raznolikost hrane za doručak na modravskom šanku, pjesme nakon ručaka i mir magis kruga uz plavo more na kraju dana.

1D i približavanje Izvoru

Nismo tu stali u izlaganju novome i učenju kako ići bliže Bogu ignacijevskim metodama. Na prvoj godini upoznali smo se sa samom svrhom 3D-a, pronalazili koji su nam to odnosi u životu važni i kako se vježbati birati ono više te time ići bliže Bogu – davati svoj magis. Upoznali smo se, dakle, s magis krugom kojeg svakog tjedna vježbamo u svojim grupama, a momci iz novicijata otkrili su nam zašto je važno izlagati se nepoznatome kroz različite EKSPERIMENTE. Podijelili su nam svoje iskustvo susreta sa samim sobom u eksperimentu pelegrinacije i kako je Bog tijekom tog hoda radio s njima. Njihova priča  pomogla nam je u primjeni na svoj život, svoje svakodnevne aktivnosti i događaje. Cjelokupno iskustvo prvog dijela 3D-a približilo nas je Izvoru, posebice molitva egzamena, ispita svjesnosti kojom tražimo  i gledamo kako nam je Bog blizu u našoj svakodnevici.

2D i produbljavanje odnosa

Na drugoj godini odnos sa svojim Stvoriteljem nastavili smo produbljivati kroz molitvenu vježbu tišine pripremajući se time za nadolazeće duhovne vježbe. Otkrivali smo putem zašto je važno unaprijed odrediti vrijeme i mjesto za molitvu, kako možemo i položajem tijela moliti i kako nas pogled i želje našega srca mogu k Bogu voditi. Vježbali smo se molitvi koristeći maštu, sveto pismo i ikone, a u Prisutnost smo ulazili i kroz obradu drveta i izradu molitvene klupice na Sljemenu.

3D i darivanje

Trećaši nesebično daruju svoje vrijeme u različitim SKAC-ovim programima od zbora, animiranja, kuhanja i služenja potrebitima. Svaka dva tjedna ponovno se okupljamo i vođeni paterom Skelinom pobliže upoznajemo socijalni nauk Crkve i važnost društva. Možda svima nama najdraži trenutci su bili oni sa Dana kulture na Sljemenu. Otkrivali smo tada kako nam Bog dolazi po kazalištu, umjetnosti i filmu, ali i snijegu! Zaigrani oko toga kako odglumiti turiste koji su se vratili kroz vrijeme i došli u Betlehemsku štalicu, otkrili smo kako nam gluma pomaže da se življe uživimo u događaj i iskusimo ga. A svetost trenutka štalice osjetili smo svi jer je pred njim teško bilo nastaviti glumiti. Tada smo, kako kaže sv. Ignacije, krenuli kušati i osjećati (sentir & gustar). To smo nastavili igrajući se glinamolom u rukama u uspješnom pokušaju izrade štalice, a dan smo zaokružili zajedničkim gledanjem filma.

Kroz sve ovo što smo prošli, izlazili smo iz sebe, ostajali nekada u neugodnome i puštali se nepoznatome. Upoznavali smo time sebe, otkrivali svoje jake i slabe strane, gradili zajedništvo i u svemu tome rasli. Iskoračivši iz svojih okvira malo po malo rasli smo i nastavljamo rasti u slobodi neprestano u svemu tražeći i otkrivajući pogled Onoga koji nam je sve to darovao.