Kroz ljeto na sve strane, pozivamo i potičemo da se prijaviš na 3D, a onda početkom jeseni sve nekako utihne. No ne brini, nije 3D utihnuo, u biti je punini zaživio. Još u prvom tjednu listopada 90-ak sudionika krenulo je u 3D avanturu s Bogom, svatko na svojoj godini. A evo i što se sve u tih 12 tjedana na događalo. 🙂

Nakon prvog upoznavanja, a za neke povratka nakon ljetne pauze i konačne odluke oko upisa na 3D, krenuli smo kao bauštelci graditi potporne stupove za ono što nas u drugom semestru čeka: rad na krepostima na prvoj godini te duhovne vježbe na drugoj.

Četiri su glavna stupa koja na prvoj godini temeljito gradimo, jer su nam potrebni ne samo za 3D nego za život. Prvi je egzamen koji nas uči Boga u svemu tražiti i u konačnici pronalaziti u našoj naizgled vrlo običnoj svakodnevici. Baš ta svakodnevica je sve osim obična – ako zastanemo i malu ju bolje promotrimo. 3Dovci su to otkrivali vodeći dnevnik zahvalnosti jer kako kaže sv. Ignacije nezahvalnost je uzrok, počelo i izvor svih grijeha i nevolja… Zahvalno srce otkriva koliko je ljubljeno i darovano te može krenuti još dublje upoznavati sebe, svoje darove, dobra djela, ali slabosti i grijehe.

“Odvojiti vrijeme i sagledati u svakom svom danu i sebe i tražiti Boga dalo je mom životu novu dimenziju u kojoj sam bila svjesnija trenutaka koje proživljavam i doživljavam. 3D mi je bio poticaj i podrška da u tome ustrajem. ”

“1D me potiče da aktivno iz dana u dan upoznajem Boga. Pokazao mi je da Bog nije neki daleki čarobnjak, već da je Bog moj otac, moj brat, moj prijatelj, moj psiholog, moj trener, moj štit, moj mač, moje utočiste, moj krevet, moj ples, moja glazba, moje sve.”

Sudionici 3D formacije dijele iskustva i međusobno se nose, podnose, trpe, potiču i ljube u svojim malim grupama, koje naš pater Bojan odmilja zove svjetlosne jedinice. Te jedinice pozvane su nositi to svjetlo u krug. Svakog su se tjedna okupljali oko našeg drugog stupa, odnosno MAGIS kruga. Osobito su radosne i žive bile su srijede kada se u Marijinoj sobici u našem SKAC-u kuha čaj, priča, pozdravlja, upoznaje, smije i sve pršti od života dok se druga godina okuplja na nagovor, a prva na susret u grupama.

“Drago mi je da sam upisala 3D jer sam u ovih mjesec dana osjetila obiteljsku i ugodnu atmosferu u kojoj se mogu opustiti i otvoriti. Osjećaj pripadnosti i razumijevanja bio je prisutan unutar grupe od prvoga dana, a druženja su opuštena i produbljuju se nove stvari koje smo mogli čuti na nagovoru.”

Kaže Grgur Nisenski da je svrha kreposna života postati sličnima Bogu. Da bismo mogli biti kao Krist, moramo ga najprije upoznati. Zato je treći stup na kojem se na 3D-u gradimo živa Riječ Božja – čitajući evanđelje svakoga dana, moleći lectio divina sami i u grupi, iz dana u dan otkrivamo kakav to On je i kakvim nas poziva biti u ovim našim okolnostima i životima.

Kao što se zlato kuša u vatri, kušaju se i naši 3D-ovci kroz četvrti stup – eksperimente. U konkretnim djelima vide se male promjene srca. Zato smo odlazili hodočastiti na Sljeme, brati masline na Modrave, išli u Potragu za blagom po Gornjem gradu, kušali maslinovo ulje, čuvali noćnu stražu na cjelonoćnom klanjanju, pomagali slijepima, djeci i potrebitima, čistili i još mnogo toga činili i kušali.

“Nakon eksperimenata koje sam prošla, ljudi koje sam upoznala, vještina koje sam naučila i nekih osobnih rana koje sam izliječila ili tek otkrila, znam zašto sam tu i da tu trebam ostati.”

A što će nam svi ti stupovi? Oni nas vode k boljem odnosu s Njim, s našim bližnjima, a na kraju sa samima sobom. Oni nose naše odnose i ne dopuštaju da se uruše. Jer kroz odnose se ostvarujemo, otkrivamo – sebe, drugoga i Boga. I svakim malim korakom bliže smo i punini koju nam obećava! “Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju” pa čak i onda kada dođe teško On je tu.

“Prvi koraci u 1D programu donosili su mi veliku radost i iskreno oduševljenje, no kako to obično u životu biva nakon početnog ushita dolaze kušnje i poteškoće. Vjerujem da i u takvim trenutcima Bog djeluje i pomaže nam rasti, samo je važno sjetiti se zašto smo tu i ustrajati.”

Zavirite u galeriju i pogledajte male isječke 3D formacije. I spomenite ekipu u molitvama da nastave u teškoćama ustrajati. A pripremili smo i nešto za tebe. Niže se nalaze četiri izazova, odvaži se i napravi barem jedan.

A) Kreni njegovati zahvalno srce vodeći dnevnik zahvalnosti kroz tjedan dana.

B) Sjedni sa svojim ukućanima/ prijateljima/ cimerom i podijelite što vam je ovaj tjedan bilo teško, a što dobro i na čemu ste zahvalni.

C) Napravi nešto što dugo ili pak nikad do sad nisi napravio, a priželjkuješ ili bi te vodilo većoj slobodi! (Popij kavu sam, napravi djelo milosrđa, odi trčati, javi se tom dečku ili curi… :D)

D) Kroz tjedan dana neka ti prva stvar koju ćeš na mobitelu pročitati bude liturgija dana! Pa vidi želiš li tu naviku i dalje njegovati. 🙂