„Na radnom stolu gdje je [sveti Josip] obavljao svoj zanat, zajedno s Isusom, Josip je svoj ljudski rad približio otajstvu Otkupljenja.“  Sv. Ivan Pavao II.

Đavao mrzi poštena i marljiva radnika. Na početku ljudske povijesti zla je zmija pokrenula napad na ljudsku obitelj na radnom mjestu, to jest u vrtu koji je Bog dao Adamu i Evi da ga obrađuju. Lucifer mrzi rad. Osobito prezire činjenicu da se Bog iz ljubavi ponizio i postao čovjek, i time sebe osposobio za fizički rad. Isus je mnogo godina marljivo radio u radionici svetog Josipa. Bila je to priprema za njegov ponovni ulazak u čovjekovu izvornu radionicu – u vrt, točnije, u Getsemanski vrt, i za dovršenje djela našega otkupljenja.

Isus je Bog. Zajedno s Ocem i Duhom Svetim stvorio je Nebo i zemlju. Naš Gospodin ima sposobnost stvaranja koja daleko nadvisuje sve što mi možemo i zamisliti. Kada je postao tjelesan, posvetio je ljudski rad i uzdignuo ga na razinu veličine kakva nije postojala prije Utjelovljenja. Iako je Bog božanstven, sam se ponizio, postao čovjek i radio kao čovjek. U svojoj poniznosti naučio je raditi kao čovjek tako što je nasljedovao svoga zemaljskog oca svetog Josipa.

Sveti Josip je uzoran radnik. Ako je sveti Josip naučio Bogočovjeka raditi, onda je više negoli sposoban biti i naš uzor. Naporan rad donosi čovjeku dobrobit osobi, obitelji i društvu. On (sveti Josip) pripada radničkom sloju i nosio je teret siromaštva za sebe i Svetu Obitelj, čiji je bio nježan i brižan glavar.

Papa Pio XI. govori: “Rad nije uvijek lagan ni ugodan. Svakodnevno naporno raditi može biti zamorno za um, tijelo i dušu. Ponekad rad može biti prava tlaka. Isus je, kao stolar, to znao iz prve ruke. On daje utjehu svima koji za život zarađuju znojem lica svoga.” Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite od mene jer ja sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako (Mt 11,28-30).

Sveti Josip naučit će vas kako biti marljivi radnik. Gospodin je htio raditi fizički posao godinama prije nego li je počeo javno djelovati. Zašto je to činio? Zato što je želio posvetiti rad i naučiti nas da je rad častan i Bogu ugodan. No, ni Isus ni sveti Josip nisu bili radoholičari. Radoholičari ne donose dobro ni sebi ni obitelji ni društvu. Bogu nije milo kad je netko radoholičar. Isus je naučio pravu ulogu rada u svome životu po primjeru svetog Josipa, kojega je jako volio. Sveti je Josip nalazio vremena i za Boga i za obitelj i za zabavu i za odmor. On je za Isusa oblikovao te aspekte ljudskoga života. Tako će i vas naučiti te važne lekcije.

Sveti Josip služi kao primjer radnika i za one koji rade na spasenju duša, osobito đakone, svećenike, biskupe i redovnike. Posvećene duše moraju raditi marljivo i odano u Božjem vinogradu. I taj posao može biti težak i naporan. Svećenici, đakoni i redovnici ljudska su bića. Trebaju im odmor i zabava, kao i svakome drugome. Bog ponekad daje nekoj osobi posebne milosti za junačku pokoru, post i mrtvljenje. Ali Bog nikada ne želi da njegovi radnici sagore od iscrpljenosti. On želi da uživaju u planinskim potocima, šumama i zalascima sunca. On želi da svećenici i časne sestre budu kao sveti Josip – da budu puni ljubavi, da mole, da marljivo rade i da se ne boje odmora.

Uzore radnika, moli za nas!

Ulomak je uz dopuštenje preuzet iz knjige Posveta svetom Josipu, autora oca Donalda H. Callowaya, izdavačke kuće Naklada Benedikta iz Velike Gorice.

Ovoga ljeta i mi ćemo se učiti kako radom postati sličniji svetome Josipu te time pronalaziti više u stvorenome. Sveti Josip i sljemenska šuma te čekaju! Prijavnicu pronađi na linku.