Prema Zakonu o volonterstvu (NN 58/07, 22/13), volontiranje u kriznim situacijama je oblik volonterskog rada koji zahtjeva hitnost ili volontiranje u izvanrednim društvenim situacijama. Nema sumnje da se upravo nalazimo u jednoj izvanrednoj društvenoj situaciji. Karakteristika ovakvog volontiranja je da se javlja velik broj “spontanih” volontera, koji nemaju prethodno iskustvo. Kriza većinu ljudi zapravo poziva da djeluju i daju svoj doprinos okončanju ili olakšanju te krize.

I naši suradnici u potrazi su za volonterima:

 

Udruga invalida rada je u potrazi za volonterima koji bi njihovim korisnicima dostavljala pakete hrane. Udruga broji oko 8000 korisnika, većinom starije dobi, s različitim stupnjem invaliditeta. Prije početka volontiranja, volonteri će proći edukaciju. Prijevoz i troškovi telefona bit će pokriveni, a s radom bi se počelo u sljedeća dva tjedna. Ukoliko ste zainteresirani, javite se izravno na mail anita@uir-zagreb.hr


Caritas zagrebačke nadbiskupije također pruža pomoć svojim korisnicima u opskrbljivanju potrepštinama. Volonteri djeluju uglavnom unutar svojih kvartova u dostavi hrane, lijekova i sl. Ako ste zainteresirani, javite nam se u Volonterski centar mailom (na adresu volonterski.centar@skac.hr) ili izravno u Caritas (volotneri@czn.he ili 099 262 0470).

 

Osim organiziranog volontiranja, potičemo vas da budete “neformalni” volonteri: budite pravi bližnji rodbini, susjedima i pomozite im na potreban način. Potičemo vas i da osluškujete potrebe drugih, jer u ovom razdoblju i situaciji smanjenog socijalnog kontakta, vaše “volontiranje” može biti i telefonski razgovor, kratko javljanje nekoj osobi koja je usamljena, jednako kao i konkretna pomoć u opskrbi hranom ili učenju.  

 

Bilo da se odlučite volontirati unutar neke organizacije ili sami, na prvom mjestu treba biti sprječavanje širenja zaraze. U kriznim situacijama nužno je slijediti upute i preporuke civilnih vlasti  i pri tome se pridržavati postojećih propisa o volontiranju (npr. paziti na zaštitu osobnih podataka, bilo vas kao volontera, bilo vaših korisnika). Više možete pročitati na stranici Hrvatskog centra za razvoj volonterstva. Djelovanje na svoju ruku u kompleksnim situacijama može dovesti do problema većih nego što je korist. Druga specifičnost kriznog volontiranja je da se javlja više volontera nego što je realna potreba. Zbog toga  organizatori volontiranja ponekad jednostavno nemaju načina uključiti sve zainteresirane volontere, a i situacija se mijenja iz dana u dan pa je procjene teško napraviti. To može biti demotivirajuće, ali nemojte zbog toga odustati od volontiranja. Jer volonteri će biti potrebni i kada kriza prođe. 

 

U slučaju dodatnih informacija i pitanja, slobodno nam se obratite na volonterski.centar@skac.hr