VODIČ ZA DUHOVNE VJEŽBE

Ovo djelo namijenjeno je osobama (svećenicima, redovnicima, laicima) koje se žele iskreno postaviti ‘licem u lice’ prema Bogu te uskladiti život sa zakonima njegove ljubavi, a profesionalne obveze ili drugi neki razlog ne dopuštaju im da se povuku u neki dom duhovnih vježbi da bi tome posvetili tri, osam, deset ili trideset… dana, koliko je potrebno da bi prošli redoviti program duhovnih vježbi sv. Ignacija. Ako ove osobe kroz tjedan ili, bolje, mjesec dana mognu dnevno u vlastitoj kući posvetiti jedan ili dva sata šutnji i samoći, mogu i na ovaj način solidno proći program duhovnih vježbi. No, korisno bi ipak bilo da ovaj program prolaze uz iskusnog duhovnog savjetnika, u kojega mogu imati potpuno povjerenje, koji bi im objasnio na koji način Bog djeluje na dušu te pomogao u traženju istinske Božje ljubavi. Na taj način su radili već Ignacije, Petar Favre i njihovi prvi drugovi. Ovaj program u svemu je nadahnut duhovnim vježbama sv. Ignacija Loyolskog. 

Duhovne vježbe sv. Ignacija, usprkos svojoj originalnosti, ne sadrže nikakvu posebnu duhovnu doktrinu. One predstavljaju više pedagošku metodu za postizanje duhovnog iskustva (ili obraćenja, odnosno duhovnog napretka). U tom smislu upućuju na čvrste točke, na opasnosti od iluzija, na razne uvjetovanosti, zapreke i pomagala – a sve zato da omoguće slobodno Božje djelovanje na dušu egzercitanta. Kršćansko iskustvo u svojoj osnovi je isto za svakoga, ali ga ipak svatko prima na svoj osobni način. Ovdje smo vjerno 

sakupili razna objašnjenja, napomene, savjete koji se odnose na ovu pedagogiju duhovnih vježbi, također i one koje se odnose samo na voditelja.