EGZAMEN

Kako moliti? pitanje je koje su apostoli postavljali Isusu još za njegova života na zemlji. Od toga vremena mnogi kršćani traže i iznalaze načine kako živjeti svoj odnos s Bogom.

Imati živo iskustvo Boga nije privilegij nekolicine. Bog se želi svakome stvorenju obraćati. Čini to na jedinstven način sa svakim čovjekom. Sv.Ignacije je o tome pisao već prije 500 godina. Želio je pomoći ljudima da otkriju kako im se Bog obraća. Tada je ponudio egzamen – jednostavnu molitvu koja mijenja srce dok tražimo Boga u svemu. Molili su je mnogi tijekom povijesti, i mijenjali se tako, mjenjajući povijest i našu sadašnjost.

Ignacije je razvio egzamen s ciljem njegovanja svijesti o Božjoj prisutnosti u našoj svakodnevici. Autor Jim Manney pitko iznosi svoja iskustva s tim jednostavnim načinom molitve koji je promijenio njegovo doživljavanje molitve ali i stvarnosti. Egzamen briše granice između molitve i života, sjedinjuje riječi i djela, omogućuje nam da budemo kontemplativni i aktivni. Snaga ove molitve je u tome što nas neprestano vraća u odnos s Bogom koji želi biti u našoj svakodnevici i osobno brine o nama.

Jim Manney je pisac i urednik mnogih knjiga o ignacijanskoj duhovnosti. Uz ovu o egzamenu (A Simple, Life-Changing Prayer), napisao je još knjige o razlikovanju (What Do You Really Want?), duhovnim vježbama (God Finds Us), izboru (What’s Your Decision?) i naposljetku o svim aspektima ignacijanske duhovnosti (Ignatian Spirituality A to Z). Urednik je popularnog bloga DotMagis. Kako sam kaže: „Otkrio sam duboku mudrost ignacijanske duhovnosti a to moje osobno buđenje postalo je i profesionalna strast.“ Pa je tako od novinara i urednika, postao jedan od najznačajnijih duhovnih pisaca današnjice.

Egzamen je moguće kupiti u SKAC-u, knjižari Figulus ili naručiti putem maila odnosi@skac.hr.