Već smo pisali o kriznom volontiranju, a mnogi od vas već su se okušali u nekom obliku takvog volontiranja. Jedan primjer su i volonteri koji čine prvi korak u obnovi bazilike koje smo predstavili u subotnjoj rubrici Upoznaj SKAC.. 

No, kako bismo Vam približili što naši suradnici rade, koje su potrebe njihovih korisnika i kako se možete uključiti, donosimo više informacija o Udruzi invalida rada Zagreb. UIR Zagreb predstavila je gospođa Anita Kaiser. 

Udruga invalida rada Zagreb (UIR Zagreb) i SKAC već su surađivali na projektu 72 sata bez kompromisa. Za one koji Vas ne znaju, možete li se predstaviti? 

Zovem se Anita Kaiser i zaposlena sam u UIR Zagreba od 2010. godine na radnom mjestu savjetnice. Velika smo udruga s oko 8.500 članova. Sedam zaposlenih na toliki broj članova iziskuje da po potrebi svi radimo sve te se nadopunjavamo. Kolega Stanko Svečak i ja organiziramo, provodimo i koordiniramo klupske radionice uz ostale zaposlenike te svesrdnu pomoć trideset i četiri volontera kojima smo neizmjerno zahvalni. U okviru klupskih radionica provodimo tridesetak različitih aktivnosti: edukativne, sportske, kulturno-umjetničke, radionice vježbanja, savjetovanja (individualna i grupna savjetovanja i psihoterapija, motivacijske radionice), pravno savjetovalište, preventivno-zdravstvenu  akciju (redovita kontrola glukoze,kolesterola i triglicerida u krvi, mjerenje krvnog tlaka) te se po potrebi provodi i mobilni tim za nepokretne i teško pokretne članove UIR Zagreba. Također, velik dio našeg radnog vremena provodimo pišući projekte za natječaje obzirom da nemamo sustavnu financijsku podršku osim članarina i natječaja. 

Nabrojali ste uistinu puno toga. Kako se nosite s velikom količinom posla, što Vas motivira?

Rad osoba s invaliditetom me ispunjava, čini moj život vrijednijim i smislenijim. Zahvalna sam na toj prilici zbog pozitivne interakcije koja se odvija između nas zaposlenika i naših članova. 

Možete li nam nešto više reći o članovima? Koje su njihove potrebe na koje kao udruga možete odgovoriti?

Članovi UIR Zagreba su osobe s invaliditetom različitih dijagnoza i tjelesnih oštećenja većinom treće životne dobi i uglavnom u invalidskim mirovinama s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. UIR Zagreba nastoji članovima olakšati svakodnevicu na način osiguravanja povlastica, već spomenutim klupskim radionicama i pravnim savjetovalištem, povoljnijim ljetovanjima te povoljnijim boravcima na rehabilitaciji u toplicama. Isto tako UIR Zagreba nastoji utjecati i na javne politike kako bi se osobama s invaliditetom poboljšala kvaliteta života uopće.

Kako se trenutna situacija s epidemijom odrazila na rad udruge?

Nažalost mnogim članovima UIR Zagreba ovo je bio drugi dom. Sada po preporukama stožera obavljamo uglavnom rad od kuće gdje smo za naše članove dostupni telefonski, putem e-maila te putem društvenih mreža, ali ukoliko se radi o potrebi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba za naše smo članove dostupni i fizički. Nastojimo putem on-line radionica motivirati naše članove da se aktiviraju tijekom pandemije. 

 Kako se epidemija i potres odražavaju na kvalitetu života vaših korisnika? 

Osobe s invaliditetom, pa tako i naši članovi tijekom života su naučili biti veliki borci. Drugačije ne bi opstali u društvu koje ih s malim pomacima unaprijed ipak svrstava na marginu društva te su tijekom epidemije vrlo disciplinirani i  prilagodljivi, a potres je nažalost oštetio dom mnogih naših članova.

Koje su sada glavne potrebe udruge i korisnika? Koje su sve aktivnosti planirane za ovo razdobolje? 

 Trenutna situacija s pandemijom motivirala nas je za pokretanje pilot projekta „UIRZ vs. Covid-19“.  Većina članova teško je pokretna i mnogi žive u samačkim kućanstvima. Upravo za tu populaciju važno je osigurati osnovne živežne namirnice te dostavu lijekova, a zamisao je da povežemo zaposlenike, volontere i članove UIR Zagreba te dostavljače i opskrbljivače. Mnoge organizacije i udruge već provode slične akcije, no obzirom na veliku potrebu i nedostupnost pomoći za sve u ovom slučaju članove UIR Zagreba odlučili smo se i sami aktivirati. Uz taj projekt bavimo se i on-line radionicama i kreiranjima video snimaka, a sve je dostupno svima, ne samo članovima UIR Zagreba.

Kako onda volonteri mogu pomoći? Što bi sve bili njihovi zadaci?

U okviru ovog projekta volonteri bi odlazili u domove naših korisnika prema dogovorenom rasporedu, preuzeli bi novčana sredstva od člana, dostavili unificirani paket namirnica te po potrebi odlazili po lijekove. Svi volonteri bit će upoznati sa sigurnim načinom volontiranja i za korisnika i za volontera te će biti opskrbljeni zaštitnom i dezinfekcijskom opremom. Sukladno Zakonu o volonterstvu, svi će volonteri sklopiti Ugovor o volonterstvu, potpisati izjavu o nepostojanju prepreka za volontiranje s osobama s invaliditetom te potpisati izjavu o zaštiti osobnih podataka. Od volontera se očekuje da vodi evidenciju posjeta, a prijevoz će po potrebi biti osiguran kao i trošak korištenja mobitela.

Dodatne informacije o UIR Zagreba dostupni su na:
Web: www.uir-zagreb.hr
Facebook:http://facebook.com/uirzagreba
Instagram: https://www.instagram.com/uir.zagreba/
YouTube: http://tinyurl.com/uirzagreba

Kontakt za volontere:

E-mail: anita@uir-zagreb.hr

Mob: 099/5286543