Katolička Crkva danas odaje počast mučenicima iz Nagasakija, grupi od 26 domaćih japanskih katolika i stranih misionara koji su 5.veljače 1597. godine podnijeli mučeničku smrt na križu poradi svoje vjere.

Tijekom 16.stoljeća, došlo je do širenja krščanstva u Japanu ponjaviše zahvaljujući naporima isusovačkog misionara svetoga Franje Ksaverskog, nakon čije smrti se to i nastavilo. Tako je do 1587. godine oko 200.000 Japanaca krenulo Kristovim putem.

To vrijeme vjerske napetosti i neslaganja, obilježeno je i vjerskim progonima kršćana, tijekom kojih su crkve uništavane, a misionari prisiljeni raditi u tajnosti. Tada su se dogodila i prva mučeništva u Japanu, no unatoč tome, više od 100.000 tisuća Japana postalo je katolicima. Tijekom 1593. Španjoslki kralj Filip II. poslao je franjevačke misionare u Japan, no tenzije između Crkve i Japana sve su više rasle. Tako je carski ministar Toyotomi Hideyoshi poslao 26 katolika na put do Nagasakija koji je trajao tri mjeseca, a došavši na brdo, posljednje izdahe života posvetili su slaveći Boga uz pjesmu “Te Deum”.

Među njima je bio i današnji svetac kojeg Crkva slavi, sveti Pavao Miki. Kao petogodišnjak se krstio i od tada nije prestajao ljubiti i proučavati kršćansku vjeru posebno prigrljen isusovcima. Njegov posljednji čin evangelizacije dogodio se dok je visio na križu, propovijedajući okupljenima:

“Jedini razlog mog ubojstva je taj što sam podučavao Krista. Zahvaljujem Bogu da zbog toga i umirem. Vjerujem da govorim istinu prije nego što umrem. Kristovim primjerom, opraštam svojim progoniteljima. Ne mrzim ih. Molim Boga da se smili svima i nadam se da će moja krv pasti na moje sugrađane kao plodna kiša. “

Zajedno sa ostalim mučenicima umro je 5.veljače 1597. na mjestu koje je danas poznato kao ”Sveto brdo”, a sveti Papa Pio IX. proglasio ih je svetim.