Dragi prijatelji SKAC Palme i Magisa. Papa Franjo je prije nekoliko tjedana kanonizirao jednu sveticu. Često možemo čuti o novim kanonizacijama i beatifikacijama i u većini slučajeva, budimo iskreni, te vijesti prođu ispod našeg radara. Ovoj nedavnoj kanonizaciji trebali bismo posvetiti pažnju. Vrlo je važna za isusovce, ali i za laike koji surađuju s isusovcima. Osobito u davanju duhovnih vježba! Kroz sljedeća tri tjedna postepeno ćemo vas upoznavati s mamom Antulom.

Tko je bila mama Antula?

Marija Antonija de San José de Paz y Figueroa ime je argentinske svetice koju je Papa Franjo kanonizirao 11. veljače ove godine. Živjela je od 1730. do 7. ožujka 1799. U domovini su je prozvali mama Antula, a njezina svetačka životna priča donosi nam nešto iznenađujuće i zanimljivo. I inspirativno za isusovce i za laike koji su povezani s isusovcima. Sveta Marija Antonija bila je laikinja koja je održavala ignacijevske duhovne vježbe u drugoj polovici osamnaestog stoljeća.

Rodila se u sjevernoj argentinskoj pokrajini Tucuman u dobrostojećoj obitelji španjolskih doseljenika. U dobi od 15 godina s ostalim dječacima i djevojčicama započela je pomagati isusovcima u održavanu duhovnih vježba svetog Ignacija Lojolskog. Ovi mladi pomoćnici odlučili su nositi crnu odjeću nalik na isusovačke talare i polagali su privatne zavjete.

U veljači 1767. španjolski kralj Karlo III. odlučio je protjerati isusovce iz Argentine i drugih područja pod svojom vlašću. Tako su bili prisiljeni napustiti svoje razgranate misije, školske ustanove i domove u kojima se pomagalo dušama. Mama Antula tih je godina osjetila u sebi nutarnji poziv nastaviti isusovačke poslove. Uz odobrenje svog ispovjednika i mjesnog biskupa, počela je održavati duhovne vježbe kako su to činili isusovci, najprije u sjevernoj pokrajini Santiago del Estero, a potom i na mnogim drugim mjestima. Čineći to dopirala je i do osoba na rubu društva.[1]

Živjela je u Cordobi ali je i dobivala pozive da dođe u Buenos Aires. Protumačila je to kao Božji znak te se uputila u taj grad 1779. godine. Kako je shvatila taj put i kako se za njega opremila? To je opisao papa Franjo na audijenciji za hodočasnike iz Argentine 9. veljače u Vatikanu. Bila je “bosa i samo s raspelom, jer svoju sigurnost nije polagala u sebe, nego u Bogu; vjerovala je da je njezin mukotrpan apostolat Njegovo djelo”. Potaknuo je vjernike da slijede Isusov primjer, kao što je činila i mama Antula, nazivajući je „putnicom Duha. Proputovala je tisuće kilometara pješice, prelazeći pustinje i opasne ceste, kako bi donijela Boga drugima. Ona je uzor žara i apostolske hrabrosti.” [2]

Mama Antula i evangelizacijsko djelovanje

O svetičinim putovanjima i o ulozi u argentinskoj povijesti još nam detaljnije govori Silvia Correale, postulatorica u postupku za proglašenje svetom. „Išla je u Saltu, Catamarcu, La Riocu, živjela je 4-5 godina u gradu Cordobi i uvijek je hodala pješice, rutom koju nije moguće izmjeriti. U svakom mjestu gdje je živjela nastojala je organizirati duhovne vježbe. Imala je veliku karizmu jer su se svi osjećali pozvanima na duhovne vježbe svetoga Ignacija. (…) Kad je vidjela da su isusovci bili prisiljeni otići u Rim i druge zemlje, započela je svoje hodočašće po cijeloj zemlji noseći habit koji joj je darovao otac s kojim je radila. Imala je dopuštenje biskupa te je obišla cijelo to područje organizirajući vježbe svetog Ignacija. Onda je stigla u Buenos Aires i nije bilo lako jer je situacija bila malo delikatnija. Međutim, čak i u tom slučaju, njezin život i njezino svjedočanstvo svetosti na kraju su je doveli do toga da dobije ovlaštenje za izgradnju kuće duhovnih vježbi u Buenos Airesu. Danas je to jedina preostala kuća iz kolonijalnog doba koja još stoji u gradu, i to je danas nacionalni povijesni muzej. Odatle je mama Antula započela svoje evangelizatorsko djelovanje kroz duhovne vježbe. U to su vrijeme svi naši oci domovine pratili duhovne vježbe u toj kući, koja je postala ne samo vjersko nego i kulturno središte. (op. Argentina je 1816. proglasila neovisnost od Španjolske) Marija Antonija od Svetog Josipa bila je duhovna majka svih njih, koja je započela put za rođenje naše zemlje. Zbog toga je ona ‘majka’” Argentine.[3]

[1]Usp. https://www.catholicworldreport.com/2024/02/10/heroic-virtue-maria-antonia-of-saint-joseph-mama-antula/ (24. veljače 2024).

[2]https://ika.hkm.hr/novosti/papa-nepokolebljiva-svetost-mame-antule-bila-je-vodena-povjerenjem-u-gospodina/ (24. veljače 2024).

[3]https://ika.hkm.hr/novosti/kanonizacija-mame-antule-dar-je-za-sve-argentince/ (24. veljače 2024).