Crkva danas slavi blagdan Preobraženja Gospodinova, uzvišen događaj iz Kristova života o kojem možemo čitati u Matejevom (Mt 17, 1 – 13), Markovom (Mk 9, 2 – 13) i Lukinom (Lk 9, 28 – 36) evanđelju te u Petrovoj drugoj poslanici (2 Pt 1, 16 – 19).

Pius Parsch govori nam o 4 poruke koje nam blagdan Preobraženja poručuje:

  1. Na Krista, vječnog i neizmjernog Kralja, gledajmo sa strahopočitanjem punim vjere i klanjanja. Današnji je blagdan dan koji nas podsjeća na Krista Kralja, što se vidi u Časoslovu Božjega naroda kad nas Crkva u antifoni pred Jutarnju poziva: „Dođite, poklonimo se Višnjem kralju Slave!“
  2. U Isusovu preobraženju gledajmo sliku i našega preobraženja, “kad on, Krist, iz zemlje uskrisi mrtve i ovo naše smrtno tijelo suobliči slavnome tijelu svome” (Fil 3, 20 – 21).
  3. U svjetlu Isusova preobraženja živimo, radimo i žrtvujemo se cijeli život. Konkretno, neprestano se nastojimo produhovljivati – voditi duhom, gajimo nutarnji duhovni život te ne dajmo se zarobiti materijalnim i zemaljskim.
  4. Teolozi ovu poruku iščitavaju kao podsjećanje na Euharistiju koja je za nas sakrament preobraženja, a primanje svete pričesti kao sjeme preobraženja.

Kršćani su ovaj blagdan slavili od 5. stoljeća, između kvatrene subote u korizmi i sljedeće nedjelje. Papa Kalist III. odredio je 1457. godine da se u cijeloj Crkvi slavi na dan pobjede koju su kršćani izvojevali nad Turcima kod Beograda 1456. godine. Vijest o pobjedi stigla je u Rim upravo na današnji dan, stoga je odlučeno da se blagdan Preobraženja slavi 06. kolovoza.