Pokretača je nastala iz želje da podignemo svijest o svrsi i istinskom smislu korizmenih praksi. Pozivamo sve one koji žele na poseban način obilježiti korizmeno vrijeme dajući Bogu svoju desetinu. Naime, ovih 40 dana uoči Uskrsa otprilike je desetina jedne kalendarske godine. Pokušajmo barem kroz ovu desetinu Bogu prepustiti prvo mjesto.

Mi katolici pozvani smo davati i desetinu naših prihoda dok se zaposlimo. Budući da studenti još nisu zaposleni, postavlja se pitanje kako oni mogu desetinu davati. Mnogi od njih to čine darujući svoje vrijeme i volontirajući u našim programima kao animatori, pratitelji, kuhari, voditelji radionica, nabavljači, pomagači…. Sada pozivamo sve vas studente i zaposlene, stare SKAC-ovce i njihove supružnike, mlade SKAC-ovce i sve prijatelje i podupiratelje da udružimo naša korizmena odricanja i nosimo konkretne plodove za zajednicu. Kako?

Evo primjera: ako se odreknem čokolade ili odlazaka na kave te revno postim dva dana u tjednu, ono što bi uštedio dati ću za druge, kao milostinju. Ili pak ako se odričem gledanja serija, igranja igrica, ili nečeg takvog: darovat ću svoje vrijeme za druge. Možda već imate ideju kome bi donirali vašu “desetinu”, a za slučaj da se još niste pokrenuli po tome pitanju, mi vam nudimo par opcija:

  1. Udruga Mogu iz Osijeka bavi se terapijskim jahanjem za djecu. Najveći trošak im je briga za 12 konja (hrana, veterinar, lijekovi, potkivanje). Opis plaćanja: Pokretača – MOGU. Oni koji su blizu Osijeka mogu i darovati svoje vrijeme pomažući u održavanju farme.
  2. Nekoliko korisnika u udruzi Arka započeti će živjeti samostalno. Htjeli bismo osigurati sredstva za hranu, higijenu i ostale troškove života jedne osobe s poteškoćama. Opis plaćanja: Pokretača – ARKA. Također, Arci uvijek dobro dođu volonteri.
  3. U SKAC-u ima studenata s lošim financijskim stanjem. Jednoj takvoj osobi htjeli bismo darovati “stipendiju” tako da se može bezbrižnije posvetiti učenju. Opis plaćanja: Pokretača – BRAĆA.
  4. Pisali smo dva natječaja za vozilo koje nam je potrebno da bi mladi mogli kvalitetno provoditi slobodno vrijeme na Modravama, pomagati na Baniji, odlaziti na skijanje i razne izlete, razvoziti hranu beskućnicima. Svakako neće puni iznos biti pokriven natječajem, te je svaka pomoć dobrodošla. Opis plaćanja: Pokretača – 4 KOTAČA.

Za dva potonja – ako ne možete darovati desetinu u novcu, svakako za darivanje svoga vremena potraži savjet kod Vesne u Volonterskom centru: volonterski@skac.hr. Uplata se u svakom slučaju vrši na račun udruge SKAC Palma IBAN HR0324840081100323384, opis plaćanja: POKRETAČA: mogu/arka/braća/4kotača. A u hodniku SKAC-a nalaze se i 4 kutije za 4 nakane.

Ovaj pokret za zajedničko odricanje i ulaganje u zajednicu traje od 2.3. do 14.4. 2022. Budite dio pokretača sebedarja. Korizma je posebno milosno vrijeme u kojem smo pozvani rasti u nesebičnosti za dobro svih.