Ovaj utorak donosimo vam listu pjesama našeg Kristiana Karla. Vjerujemo da će vas njegov odabir pjesama još više oduševiti za Boga. A na pitanje želi li ljudima otvoriti dio svog srca i napraviti popis pjesama koje ga vode bliže Bogu, odgovara:

“Stvarno nisam osoba s osobitom podlogom poznavanja glazbe, a još manje i u izvođenju iste. Ali ono što sam nekako uvijek cijenio kod sebe je da sam bio otvoren slušati i uživati u svim vrstama glazbe. U onoj glazbi koja mi je najviše odgovarala u trenutnom stanju moga duha. Na prvoj godini 3D-a sam otkrio da glazba ima izrazito snažan utjecaj na moj duh. I pretpostavljam da glazba tako djeluje na mnoge od nas. Počeo sam uviđati određene pokrete koje bi pojedine pjesme u meni izazivale. Recimo, kada bih kao omamljen znao na repeat uživati u cover izvedbi pjesme Kada me dotakne, Parnog Valjka. I baš to, bio sam kao omamljen. U nekoj ponirućoj, nedokučivoj čežnji. I shvatio sam da me ta pjesma u svoj svojoj ljepoti koja omamljuje, u biti ne vodi Bogu. Ali to je dobro, jer onda znaš prepoznati što te vodi Bogu. Pa ovo je lista mojih pjesama.

Započeti ću s pomalo očekivanim, klasičnim primjerima.

1.Adoro te Devote – Klanjam ti se smjerno

  • Autor: sv. Toma Akvinski
  • izvedba VIS Ivan Pavao II.

“Profinjena euharistijska duša”, sv. Toma, napisao je za svetkovinu Tijelova, niz od 5 himan. Jedna od njih je Adoro te Devote.

Iako će mnogi reći da samo verzija na latinskom u potpunosti može izraziti neizmjernu dubinu Otajstva Euharistije, ja ću ovdje spomenuti upravo verziju na hrvatskom. Koliko sam se puta borio sa svojom (ne)vjerom, i to baš kada bih tražio, iščekivao Boga u svetoj pričesti. Al stajanje u redu za pričest, uz stihove;

Vid i opip, okus varaju se tu, 

al’ za čvrstu vjeru dosta je što čuh.

Vjerujem u svemu Kristu Bogu svom, 

istine nad ovom nema istinom, 

uvijek bi me vratili najbliže Bogu, pred samu pričest. Osim hrvatske, bit ću slobodan spomenuti i ovu modernu verziju, meni jednako dragu.

2.Himan Pange Lingua Gloriosi (hrv. Usta moja uzdižite)

  • Autor: sv. Toma Akvinski

Još jedna skladba u nizu Officium de Festo Corporis Christi, sv. Tome Akvinskog. 

Pange Lingua jest pjesma koja me uvijek podsjeti na Blagoslov pred Presvetim oltarskim sakramentom kada bi u maloj kapelici, iz desetak muških ustiju orilo se na latinskom stihovi Tantum ergo Sacramentum… Lijepa je i uzvišena ta tradicija naše Majke Crkve.

3.Muka Kristova u Getsemani – Archimandrite Seraphim Bit-Kharibi

Ali nisu pjesme samo da nas u ushitu radosti vode Bogu. Kristova muka u Getsemani. Isusova molitva Ocu, na aramejskom »Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!«.

Ovo je pjesma koja mi najbliže opisuje Kristove riječi: »Duša mi je nasmrt žalosna

Pjesma s kojom mogu moliti za bol s Kristom punim boli, suze i unutarnje muke zbog muke koju je Krist podnio za mene.

4.Signali u noći – Jura Stublić

Spoznaja da je Jura Stublić tijekom jednog dijela svoje karijere žarko tražio Boga i čak sudjelovao na susretima Tomislava Ivančića toliko me oduševila i otkrila njegovu radost koju je pronašao u toj potrazi za vjerom i koju je pretočio u predivne pjesme nabijene kršćanskim motivima na albumima »Sva čuda svijeta« i »Signali u noć«. Svakako ih preporučam sve za poslušati; »Boje su u nama«, »Ti zračiš zrake kroz zrak«, »Sva čuda svijeta«, »Mi nismo sami«, Samo dok slušaš »Pjevajmo do zore« poželiš biti s njim u radosti otkrića Ljubavi. I slušajući te pjesme, raduje me spoznaja i nada u širinu Božjeg zagrljaja i do kuda sve želi dokučiti njime.

Za početak, jednu od niza, predlažem pjesmu “Signali u noći”.

5.You want it darker – Leonard Cohen

Za kraj ostavljam pjesmu za koju ne mogu sa sigurnošću reći što budi u meni.

Možda je ova pjesma nabijena tamom, sitra ahra – kako u mističnom judaizmu nazivaju “drugu stranu”, stranu zla. A možda je to samo posljednji vapaj Cohenove duše Bogu, neposredno pred vlastitu smrt. Istovremeno vrlo mračna, ali i ispunjena čežnjom za ljubavi. Njegov vapaj, Hineni, isti onaj kojim se Abraham odaziva Gospodinu je nešto što u meni izaziva žalost zbog svih mojih grijeha i rađa želju da Mu dođem ponovno bliže.

Ne znam – pokušajte i vi to otkriti u sebi. No znam da nad pjesmama, baš poput ovih trebamo biti budni,  i gledati kamo nas vode. Kako Ignacije kaže; prepoznati pokrete koji se izazivaju u duši: dobri da ih prigrlimo, zli da ih odbacimo.

6.There Will Be Time – Mumford & Sons, Baaba Maal

Ipak još jedna. Jednostavno, nabijeno univerzalnom ljubavi prema Bogu, slaveći Ga, zahvaljujući Mu. Tek nakon što sam je prvi put čuo, bez da sam i razumio stihova, u meni je probudila sve ovo gore.

Kasnije sam iskopao informaciju da je pjevač ovog poznatog country benda vjeru primio preko svojih roditelja, pastora evangeličke crkve, a afrički pjevač Baaba Maal, preko svoga oca, islamskog muezzina.

I vjerujem da mi je upravo ovo probudilo radost slušajući ovo pjesmu. Univerzalno ljudsko htijenje za Ljubavi.”