27. travnja slavimo spomendan isusovca svetog Petra Kanizija, “drugog apostola Njemačke”. Iako većina Crkve njegov spomendan slavi u prosincu, kada je umro, isusovci ga se spominju u travnju, ali ni sami ne znaju zašto (ako netko zna, neka javi). 🙂

Štuje se kao crkveni naučitelj jer je svojim naukom, propovijedanjem i pisanjem katekizama branio katoličku vjeru. Bio je ujedno jedan od velikana rane Družbe Isusove te prvi njemački provincijal – 14 godina. Osnovao je 18 kolegija i napisao 37 knjiga, a njegovi katekizmi doživjeli su 200 izdanja.

Rođen je u Nijemegenu u Nizozemskoj 1521. Studirao je na Sveučilištu u Kölnu, a kad je čuo za novoosnovanu Družbu, uputio se u Mainz kako bi upoznao p. Petra Fabera. Nakon Duhovnih vježbi odlučio je stupiti u Družbu Isusovu čiji član postaje 1543. kao prvi Nizozemac.

Vratio se u Köln, zarvršio studij teologije, a tri godine kasnije je zaređen. Predavao je biblijske kolegije, bio teološki savjetnik na Tridenstskom saboru i bio poslan u prvu isusovačku školu, u Messinu u Italiji.

Godine 1549. vraća se u Njemačku kako bi jačao ispravno učenje katoličke doktrine, uz sve prisuniji protestantizam. Zapamćen je po svom rječitom i jasnom govoru. Stvarno je uživao u raspravi, zbog čega su ga neki počeli nazivati ”Čekićem heretika”. Predavao je na sveučilištima, ulagao trud u propovijedi, a u Beču počeo pisati svoj glasoviti Katekizam.

Prema predaji, kralj Ferdinand Habsburg tražio je djelo u kojem bi se sustavno izložio nauk Crkve na temelju Svetoga pisma, Tradicije i crkvenih otaca. Cilj je bio dati vjernicima priručnik kojim će lako znati što zaista uči kršćanski nauk. Tako je nastala “Summa doctrinae christianae” koja daje objašnjenje iz nauka Crkve, zatim citate iz Svetoga pisma koji o tome govore te izvatke iz djela svetih otaca koji se odnose na dotičnu temu.

Kao prvi provincijal Njemačke, dao je neizmjeran doprinos upravljanju Družbom. Redovito je posjećivao isusovačke kuće, nadzirao širenje te Družbu Isusovu učinio vodećom protureformatorskom silom. Preminuo je u 76. godini u Fribourgu, u Švicarskoj.

Bože ti si svetog prezbitera Petra obdario hrabrošću i zanjem za obranu katoličke vjere. Daj da njegovim zagovorom svi koji traže istinu radosno nađu tebe svoga Boga, te tvoj narod ustraje u ispovijedanju svoje vjere.

Na slici je Bazilika sv. Petra u Vatikanu, koja je autoricu podsjetila na Kanizijusevu vjernosti Katoličkoj Crkvi.

Izvori:

https://www.isusovci-split.hr/2018/04/26/isusovacki-svetac-dana-sv-petar-kanizije/

https://vjera.hr/poboznost-i-potvrda/sveti-kanazije-zivotom-dokazao-da-tko-ljubi-isusa-ljubi-i-mariju-branio-ju-je-od-heretika-a-na-samrti-je-dosla-po-njega/

https://murusinexpugnabilis.blogspot.com/2020/04/poznavati-sv-petra-kanizija-i-drzati.html