Jednostavno rečeno agere contra znači djeluj suprotno. Sveti Ignacije bio je vrlo svjestan kako mi ljudi lako upadnemo u kolotečinu i držimo se onog što nam je poznato, ugodno, lagano. Iako to može biti i dobro samo po sebi, može nas i odvlačiti od nečeg većeg, boljeg, odnosno od puta na koji nas Bog poziva.

Agere contra je jedna od Ignacijevih metoda koja pomože zaista živjeti geslo Družbe Isusove – sve na veću slavu Božju. Svrha ove metode je vježbati se činiti ono što nas čini boljima, što je možda i suprotno našoj naravi, ali je Božje.

Nekad to znači da ćeš ustati na prvi alarm iako ti se ne da, nekad da ćeš sjesti i pisati seminar ili pripremati ispit iako ti privlačnije zvuči gledanje serije ili druženje s prijateljima, nekad da ćeš ostati za vikend doma i pomoći svojima, nekad da ćeš izmoliti cijelu krunicu iako volje imaš jedva za deseticu, nekad da ćeš izabrati zdravi obrok umjesto brze hrane, nekad da ćeš prošetati i odvojiti vrijeme za sebe i Boga umjesto da juriš iz obveze u obvezu… Vjerujemo da shvaćaš poantu. Pitanje je koja je to stvar u kojoj se ti možeš vježbati u ovoj metodi i zato imamo za tebe – ZADATAK. ???? A prije zadatka imamo i jednu napomenu. Važno je da poznaješ sebe, svoje dobre i loše strane i da paziš da ne “skreneš” prenaglo u suprotan smjer. Primjera radi, ako previše pričaš, ne trebaš odjednom samo šutjeti, pokušaj reći koju riječ manje kad si u nedoumici. Sveti Ignacije napominje da čovjek ne može biti slododan od svih svojih loših strana i neurednih sklonosti, ali iz ljubavi prema našem Gospodinu Isusu Kristu možemo se uvijek truditi biti bolji.

A sad, izaberi jednu stvar koja ti je teška i koju dugo odgađaš učiniti (to može biti nešto neugodno, zahtjevno, suprotno onome kako običavaš činiti… važno je ne činiti to na silu, nego dati vremena Bogu da ti pokaže u čemu se to trebaš vježbati npr. hladan tuš, ljubazna gesta prema nekome tko je nepravedan prema tebi, izložiti se poruzi ili izložiti se općenito, tražiti oprost, tražiti pomoć od nekoga koga ti je to teško tražiti…).

Kad to učiniš, napravi i osvrt prema pitanjima:

  1. Kako si odlučio odabrati baš to djelo?
  2. Što se u tebi događalo uoči i tijekom čina „agere contra“?
  3. Sada s odmakom nakon zapisanog unutarnjeg doživljaja cijelog tog iskustva, primijeti u što je ostalo u tebi? Kako je Bog u tome prisutan?

Izvor:

Tražiti i nalaziti Boga u svemu, Willi Lambert