Od Ignacija tebi čitatelju #11

Ignacijevo pismo 3107

Ignacije potiče članove Družbe razasute diljem Europe na spremno i radosno življenje siromaštva.

                                                                                                                      Rim, 24. prosinca 1552.

Mir Kristov.

Iz raznih pisama doznajemo da vas Bog, naš Gospodin, pohodi s učincima svetog siromaštva; to jest neugodnostima i mukama koje proizlaze iz uskraćivanja određenih vremenitih pogodnosti koje su neophodne za zdravlje i dobrobit tijela. 

Nije mala milost koju nam se Božanska dobrota udostojila dati dopuštajući nam da kušamo ono što bismo uvijek trebali željeti, ako želimo slijediti stope našeg vođe Isusa Krista, u skladu sa zavjetom danim prema Institutu našeg svetog reda. Uistinu, ne znam postoji li ijedno mjesto u Družbi gdje nemaju udjela u ovoj milosti, iako bi je neka mjesta mogla osjetiti više od drugih. 

Pretpostavimo da se uspoređujemo s našom braćom u Indiji, koja su u takvoj tjelesnoj i duhovnoj muci, toliko slabo opskrbljena hranom, ponegdje nemaju ni kruha, a da ne govorimo o vinu za piće. Moraju se snalaziti s malo riže i vode ili s nečim manje hranjivim. Loše su odjeveni i imaju minimalnu tjelesnu udobnost. Ako se uspoređujemo s njima, ne mogu misliti da je naša patnja pretjerano teška. Također, možemo zamisliti da imamo vlastitu Indiju, koja se može naći posvuda. 

U konačnici, ako onaj koji bi se trebao pobrinuti za naše potrepštine zakaže, možemo pribjeći svetom prosjačenju, s pomoću kojeg se mogu zadovoljiti naše potrebe. 

Ako usprkos svemu, Bog naš Gospodin želi da imamo što trpjeti, pobrinite se da bolesnicima ništa ne nedostaje. Oni boljega zdravlja imat će priliku vježbati strpljenje. Neka ga podari svima nama, a svoju ljubav i užitak u Njegovoj službi više od svega ostalog.

Smjernice za produbljivanje

  1. Možda je i tebe Bog pohodio svetim siromaštvom ili nekom drugom neugodnošću i mukom jer su ti uskraćene neke “vremenite pogodnosti”. Možeš li kratko stati s tim da kako ti Bog daje da kušaš neku od težina koju je i On sam podnosio? 
  2. Kako Bog nosi ono što je teško? I kako je tebi prisutan u teškom?
  3. Koja ti od tvojih životnih situacija pomaže da “vježbaš strpljenje”? U čemu rasteš kada si strpljiv?