Kažu da svakom minutom koju potrošite hodajući, produžujete svoj život za jednu i pol minutu. Ne znam koliko je to istina i dokazano, ali ako i ne produžiš, imam osjećaj da kroz hodanje osvijestiš da si živ. 

O dobrobitima hodanja napravljene su mnoge znanstvene studije, osim što navodno produžuje životni vijek, smanjuje i razvoj nekih bolesti, pomaže očuvanju kostiju, radu srca, krvnog tlaka. Nakon hodanja nećete imati ni problema sa spavanjem. Hodanje ima pozitivan utjecaj i na um, poboljšava koncentraciju i pamćenje. I na kraju, utječe i na dobro raspoloženje i energiju. Preporuka je da odrasli čovjek u danu napravi 6000 koraka i da barem pola sata na dan provede u šetnji. 

Prije ove situacije i izolacije, za hodanje nisam pronalazila puno vremena. Uvijek negdje juriš, žuriš, kasniš, pa je hodanje luksuz koji je bio teško priuštiv. Ali kako je cijeli svijet na tren usporio, tako smo i mi dobili priliku posvetiti se stvarima za koje ranije nismo pronalazili vremena.  Iako je hodanje fizička aktivnost, ona je puno više od broja koraka, brzine i kadence. 

Učenje zahvalnosti kroz hodanje 

Pozvani smo pronalaziti u svakom danu zahvalnost, promatrati i uočavati ljepotu Božjeg stvaranja u sitnicama koje nas okružuju. Hodanjem otkrivaš stvari na kojima si zahvalan, a da nisi toga bio ni svjestan. Korak po korak, otkrivaš snagu i jakost svoga tijela i zahvaljuješ na tome. A onda pogled digneš prema nebu, raširiš svoje vidike, povećaš listu zahvalnosti. Osjetiš vjetar kako struji tvojim licem, sunce koje grli tvoja ramena i ptičice koje cvrkuću. Hodanje je kao ljetni kampovi na kojima sav nepotreban teret skidaš sa svojih ramena i imaš snage promatrati i uočavati samo ono bitno. 

Novi pogled na stare utabane staze 

Za hodajuće avanture ne trebaju ti brda i planine, popularne staze ili okupljališta, dovoljno je samo da kreneš svojom ulicom. Ulicom kojom si vjerojatno prošao već milijun puta, ali ovaj put hodaj u traganju za zahvalnosti, uočavaj detalje, osluškuj, promatraj. Iako prolaziš svojom utabanom stazom, ona poprima neki novi izgled. Moja boljka je bila da kada bi i hodala većinu vremena bi to koristila za odgovaranje na poruke, pozive i zapravo nisam obraćala pažnju na mjesto u kojem se nalazim. Sada hodam bez mobitela i rezultiralo je tome da sam u svom naselju vidjela sovu na drvetu, zeca u parku i još bezbroj sitnica ljepote. Možda su oni tu već godinama, ali tek odbacivanjem ostalih podražaja, bila sam sposobna uočiti ih. 

Otkrivanje novih puteva 

Kao netko tko je rođen i cijeli svoj život živi u Zagrebu, mislila sam da ne postoji ništa u gradu što bi mi moglo biti novo i zanimljivo. Ali upravo je to čar hodanja, što možeš proći stazama i putevima koji nisu ucrtani u trase javnog prijevoza. Kažu da je Maksimir pluća Zagreba, a jezera Savice srce. Samo jedna šetnja tamo otkrit će ti nove putove, skrivene šumarke, mala jezera. Samo jedna šetnja tvojim mjestom, gdje god se nalazio, rezultirat će otkrivanjem nekog novog puta, neke prečice. 

I da, izgleda da hodanje zaista pruža nove poglede na stare staze i otkriva nove puteve, ali to možemo preslikati i na nešto dublje. Dok hodaš imaš sate i sate na raspolaganju za razmišljanje i promišljanje, možda na velike bitke i probleme koje te more pronađeš rješenje jer si ih proučio iz drugog kuta ili si osvijestio nešto skroz novo, pronašao snagu u sebi za koju nisi ni bio svjestan. I kako kaže Gibonni u svojim stihovima „Hodaj možda se ipak sve u dobro pretvori“.

Najvažniji je prvi korak: KRENI! Svaki dan probaj si odrediti neku rutu koju bi volio proći ili vrijeme koje ćeš uložiti u hodanje. Budi umjeren u tome. Ako odlučiš nakon dugo vremena krenuti u hodajuće avanture nemoj napraviti rutu od 20km. Vjerojatno ćeš ju prohodati, ali sutradan nećeš imati želje za ponavljanjem. Kreni od manjih udaljenosti, pa povećavaj svaki dan po malo. Kroz neko vrijeme i velike rute neće ti predstavljati problem. Za hodanje ti ne treba puno – udobna obuća, odjeća i voda. 

Ako si natjecateljskog tipa i to te dodatno motivira, postoje razne aplikacije koje možeš pronaći (SamsungHealth, MapMyWalk, Walkmetar, Argus…) i putem kojih ćeš dobiti uvid u broj koraka, brzinu, udaljenost koju si prošao. Postoje i globalni izazovi gdje možeš sudjelovati s hodačima iz cijelog svijeta.

Ako ti motivacija nije problem za kretanje, ali ti treba neki konkretni cilj, dodaj duhovnu dimenziju hodanju i napravi hodočašće. S Njim je ionako svaki korak lakši.

 

Anamaria Malešević