Jedan mali virus pokorio je veliki svijet i polako nameće novu kulturu življenja u kojoj se neizbježnom čini i izolacija. Dok se sa svih strana suočavamo s raznim ograničenjima zbog vlastite sigurnosti, s pravom se pitamo: što nam ostaje? Za odgovor na to pitanje najbolje nam može poslužiti jednostavan ignacijevski način molitve − EGZAMEN. Ovo vrijeme kada ne možemo pristupiti ni svetoj misi, idealno je za uvježbati se u egzamenu, u intenzivnom susretanju s Bogom u našoj svakodnevici.

Sveti Ignacije predlaže molitvu egzamena već na početku svoje knjižice duhovnih vježbi. To je svakodnevna mala vježba sagledavanja svoga dana zajedno s Bogom. Tu molitvenu vježbu Ignacije je smatrao direktnim darom od Boga i htio je sve poučiti tome jer je u radu s dušama uočio da one tako dublje ulaze u odnos sa sobom i s Bogom. Naložio je svojim isusovcima da je obavljaju dva puta dnevno – u podne i na kraju dana. Misionarima koji su se žalili na manjak vremena za molitvu uvjereno je savjetovao da ako i sve moraju zapustiti, neka svakako mole egzamen!

Egzamen je jednostavan, ali zahtjevan način molitve. Za razliku od drugih molitava – ne dozvoljava ti da pobjegneš od sebe. Cilj je da svjesno sagledaš svoj dan s Bogom i tražiš pomoć u prepoznavanju misli, riječi i djela koje su te vodile k Njemu ili od Njega. Bog nam dolazi tamo gdje mi jesmo, u našu svakodnevicu, kroz male stvari. Egzamen nas vježba u tome da postanemo osjetljiviji na pokrete u našoj duši i da se učimo razlikovati što je moje vlastito, što mi dolazi od dobroga, a što od zloga duha. U tome vježbanju ispriječi se koješta: neugoda, bolna sjećanja, naša oholost, dosada, razni bjegovi od sebe. Zato je važno imati na umu cilj, a cilj je produbiti odnos s Bogom. Taj odnos odvija se kao i svi drugi moji odnosi u realnom prostoru i vremenu – ovdje i sada. I zato je ono što mi se događalo u danu kao njiva po kojoj tražim blago, kao indeks pojmova na google tražilici koje pregledavam s ciljem da nađem željenu informaciju. Dok promatram kako sam se probudio, kako sam jeo, kako sam razgovarao, što sam tipkao i pregledavao… sve to su dragocjene informacije kroz koje mi Bog želi doći. A stanja koja su se u meni izmjenjivala mogu mi biti putokazi koji će mi reći što me je vodilo Bogu, a što ne. Kad pogledam je li u meni mir, radost i sreća ili rastresenost, nemir i žalost, mogu vidjeti koji je duh bio na djelu. Ali bez obzira je li to što sam promatrao ugodno ili neugodno, i bez obzira na to što je bilo na djelu – sada, u egzamenu, imam priliku učiniti to temom razgovora s Bogom. Donosim to Njemu na svjetlo i razgovaram s Njim, bilo da zahvaljujem, tražim oprost, tražim pomoć i promjenu… što god. To je snaga egzamena – ovdje i sada prolaziš kroz konkretne datosti svoga dana i predaješ ih Bogu tražeći milost da sutra budeš još bliži Njemu. I tako malo po malo dolaziš sve više u Božju prisutnost, postaješ je svjesniji, dok ti zapravo egzamen ne postane navikom, tvojim drugim ja. Mnogi su zahvaljujući egzamenu došli u stanje da gotovo neprestano žive u Božjoj prisutnosti, da su neprestano svjesni Božje prisutnosti s njima. Svi smo na to pozvani.

Ali to se ne događa preko noći. To je dugotrajan proces. Moliti egzamen zapravo je mala škola poniznosti: rasti u gledanju kako mi Bog sve daruje i sve okreće na dobro.

Kako moliti egzamen?

Evo na kraju prijedloga nekoliko jednostavnih koraka kako možete moliti egzamen:

 1. Posvijesti sebi da si u Božjoj prisutnosti i ostani malo u tišini s Njim.
 2. Zamoli Ga da ti pokaže tvoj dan i da ti gane dušu tamo gdje On to želi.
 3. Sagledaj svoj dan od buđenja do sada u 3 navrata:
  • promatraj misli
  • promatraj riječi
  • promatraj djela
 4. Od onoga što te više dotaklo ili ganulo, što je snažnije odjeknulo u tvojem prisjećanju, odaberi teme za razgovor s Njim:
  • reci Mu za što si zahvalan
  • zamoli za oprost zbog…
  • zatraži pomoć za…

Na kraju ostani još malo s Njim u tišini, ili otpjevuši pjesmu ?

Na kraju, pripremili smo ti i malu džepnu knjižicu koju možeš isprintati i izrezati, da ti bude na korist i pomoću u tvojoj svakodnevnoj molitvi egzamena. Knjižicu možeš preuzeti na POVEZNICI, a upute kako ju izrezati pronađi u nastavku.

Primjer upute za sastavljanje možeš pronaći u nastavku: