Danas vam modravska kuharica donosi jednostavan i fin recept, idealan za ljeto i vrućine. Lucija i Maja su u modravskoj kuhinji pripremile najfiniji i najkremastiji rižoto ikad. Ako ti želiš kušati modravske specijalitete, podsjećamo da ima još nekoliko mjesta u prvom redovnom terminu te na zadnjem terminu duhovnih vježbi. Detalji su ovdje.

Vratimo se mi kuhanju, točnije Lucijinom osvrtu na iskustvo kuhanja na Modravama koji slijedi u nastavku.

“Otvaraš oči prije 6 sati. Nisi siguran je li ti više muka od kombinacije morske vode i paste za zube ili skakavca kojeg si upravo izvadio iz tenisice. A zapravo ti je muka od samoga sebe jer ne znaš što znači dati se za bližnjega, a još manje kako to učiniti bezuvjetno.

Mislim da je Modravska kuhinja pravo mjesto za naučiti davati i primati Ljubav. Osim u odnosu sa svojim su-kuharom, gledaš ju u gladnim pogledima koji pružaju zdjelice i sitim zahvalnim rukama koje peru suđe. Kušaš je u rižotu kojeg na sebe preuzme Maja kako bi ti odspavala malo dulje jer je ona prepoznala da ti je potrebno, i u složenoj vreći za spavanje jer ti nisi stigla.

S Modravskog šanka vidjela sam kako se u 10 dana može zavoljeti grašak i kako leća ipak nije tako strašna, a čula sam i “moja mama će vam biti zahvalna!”. U toj sam kuhinji tako često bila iznenađena i ganuta, a sve mučno i teško me izgradilo za moju svakodnevicu i polako rezalo moju sebičnost. Sigurna sam da taj pogled na more, sudoper i suhozid nigdje drugdje ne možeš doživjeti, a kao što kaže i jedan stih: “još maslina grane svijaju se, od silne Ljubavi te!”

A danima se na Modravama pričalo o ovom rižotu pa evo u nastavku recept.

Potrebni sastojci: 

2 kg luka

2,5 kg mrkve

5 kg tikvica

2,5 kg riže

parmezan

začini po želji

Priprema:

Luk i mrkvu nasjeckati na sitno, staviti u lonac. Dodati decilitar ulja i onoliko vode koliko je potrebno da prekrije povrće. Pustiti da se kuha na laganijoj vatri dok voda ne ispari, povremeno miješati.

Nakon otprilike pola sata dodati tikvice, sol, slatku papriku, malo papra i puno dalmatinskog začinskog bilja. Uliti vode da prekrije tikvice i poklopiti. Pojačati vatru i pustiti da se kuha barem 15 minuta.

Ključna je sad procjena koliko tekućine ima u loncu. Dodajte rižu, doslovno treba biti toliko tekućine da svako zrno riže pliva za sebe. Ako fali, dolijte. Ako ne fali, poklopite i kuhajte bez miješanja 10-12 minuta, prema uputama za rižu koju imate.

Kad je riža kuhana, dodajte u lonac parmezana, lagano promiješajte i pustite da odstoji barem 20 minuta prije serviranja. Bilo bi dobro da je tada još uvijek rižoto relativno tekuć, odnosno da nije suh i skroz kompaktan. Ako imate bilo kakav temeljac za podlijevanje ili dolijevanje, koristite ga umjesto vode, bit će još finije. Dobar tek!

Modrave zovu i tebe, bilo da želiš kuhati, bilo da želiš kušati kakva je modravska kuhinja kao sudionik naših programa. Prijavi se i dođi. Možeš pisati i na modrave@skac.hr.