Želim ti radost i potpunu utjehu duše kakvu želim i sebi, i suosjećam s tobom u tvojim kušnjama… ali smatram ih vrlo posebnim darom od Boga našega Gospodina jer ti proviđa priliku da se vježbaš u strpljivosti, kao i vjeri i nadi u Njega [Ep. 6:161].

U životu koji je vječan i beskonačan Bog će nagraditi tvoju strpljivost neopisivom radošću i slavom; neće biti kušnji, žalosti, niti neutješnosti – jer toga nema na nebesima – već samo ispunjenje svake radosti i sreće [Ep. 6:161].

Ignacijeva nada i vjera u Njega su ogromne. Pred kraj života je rekao subratu da od iskustava u Manresi pa sve do smrti nije imao poteškoća ući u prisutnost Božju. Ovaj svetac otkrio je kako biti i živjeti u Božjoj blizini, mnogima je pomogao da žive tako, a ostavio je i knjižicu duhovnih vježbi kako bi Crkva nakon njega imala koristi od tih iskustava. On svima želi radost i potpunu utjehu duše, duboko svjestan da je to Božji dar i da taj dar Bog daje onim dušama koje mu žele biti blizu.

Nije li to već nebo na zemlji: biti u Božjoj blizini, vjerovati se i nadati u svim okolnostima? Kako samo Bog želi da čeznemo za Njim i ništa Mu za nas nije teško. On je taj koji je s nama strpljiv u našim nestalnostima, i koji s nama trpi u našim mukama. Odlučiti se za duhovne vježbe u šutnji zapravo je odluka da Njemu damo prvenstvo, da Mu se stavimo na raspolaganje i da se podložimo Njegovoj volji. To je odluka koja ne mijenja nužno okolnosti života, koliko našu nutrinu i način kako ih prihvaćamo.

Tu tajnu su sveci znali i uvježbali, često uz pomoć duhovnih vježbi. Duhovne vježbe ti otkrivaju kako:

  • Nositi Boga drugima čak i kada sam ne doživljavaš Njegovu prisutnost;
  • Umnožavati vjeru čak kada te sumnje napadaju;
  • Uzdati se više i kad te tjeskoba okruži;
  • Strpljivo učvršćavati nadu dok je ruše granate malodušja;
  • Naći ljubav tako da ju zapravo dadneš.

Odlučiti se na duhovne vježbe, zapravo znači odlučiti se da unutar svojih životnih okolnosti, ili čak i usprkos njima, ideš na 7 dana ostaviti sve i dati se posve onome koji ti je sav tvoj život, i sve tvoje dane darovao. Ako osjećaš da te poziva urediti svoj život; da Ti želi bliže po čežnji koju u srcu gajiš; da te zove na promjenu kroz nezadovoljstva i nemire koje imaš… onda poludi malo, odvaži se i prijavi OVDJE.