Svaka odluka koja je stavljena pred nas poziv je Ljubavi na ljubav. To te Bog nutka da kušaš vlastitu slobodu, i čeka u nadi da ćeš svojim izborom uzvratiti tu ljubav. On ne nameće, ne prisiljava, ne postavlja uvjete. On čeka da vidi kako ti važeš što ti je važno, i želiš li Ga uključiti u to sve. On daje male znakove pažnje, i nježno natapa tvoju dušu ohrabrujućim mislima i osjećajima. Toliko nježno i pažljivo da ti ničim ne ugrozi slobodu. Toliko nježno i pažljivo da ga ti često i ne zamijetiš.

Zato je važno stati i dati sebi vremena, ne jurcati bezglavo za onim prvim što ti dođe. Svaka odluka je poziv na ples. Poziv na ples dviju volja koje se vole. Bog i ja.

Ovim tečajem razlučivanja želimo ti pomoći da počneš odlučivati tako da taj proces bude više od odluke. Da to bude ples u slobodi i povjerenju, ples ljubavi s Bogom. Jer odluka sama sebi nije svrha. Ona je tek korak dublje u odnos s Njim koji te stvorio. Odluka je može biti i loša a opet voditi Bogu. Ništa s odlukom ne završava, svaka odluka tek je početak i ono kako ju živiš često je više od odluke: život sami.

Za puninu života s Bogom važno je donositi odluke cijelim bićem: i srcem i razumom. Važno je prihvatiti odlučivanje kao sastavni dio života, proces u kojem smo nalik onome koji nas je stvorio. Dok promatramo kako se naša odluka manifestira u svakodnevici, možemo doći do zaključka kako je bila pogrešna. Ni to nije kraj – to je tek početak pravoga učenja: o meni koji griješim i Njemu koji je beskrajno strpljiv i neprestano daje šanse.

Nije cilj dobroga razlučivanja i pomnoga donošenja odluka nikada više ne pogriješiti. Ne! Nismo niti možemo biti savršeni. Cilj je upustiti se u odlučivanje s povjerenjem, dati sve od sebe i kroz to rasti u odnosu prema sebi, drugima i Bogu. To ne isključuje pogreške, dapače… često puta naše pogreške dovedu do veće ljubavi prema Bogu. Više ljubi onaj kome je više oprošteno.

Zato je za dobru odluku nužan uvjet unutarnja sloboda koja se baš očituje u tome više: biram ono što me više vodi Bogu. Ne ono što me više privlači, ili više ne plaši, ili više nosi koristi, ili više ugode, ili više mira.. Ne! Nego ono što me više vodi u odnos s Njime, što mi nudi i od mene traži više vjere, više nade, više ljubavi!

Stoga, ako želiš da ti Bog

više od odluke umnoži vjeru,

više od odluke učvrsti nadu,

više od odluke usavrši ljubav

onda se prijavi na tečaj razlučivanja: VIŠE od odluke.

Na grafici je sveti Ignacije koji naviješta vjeru seljanima u Manresi.