Urediti život

Pismo 146.

Rim, 9. listopada, 1546.

Presvijetli Gospodine.

Božanska Dobrota me utješila u odluci koju je stavila u srce vašeg gospodstva. Neka mu Njegovi anđeli i svete duše koje se raduju u Njemu u raju daju vječnu hvalu, jer ovdje na zemlji nikad nećemo moći dovoljno zahvaliti na ljubaznoj dobroti kojom je on obdario ovu Družbu priključivši vaše gospodstvo u nju. Nadam se da će od Vašeg ulaska Njegova božanska providnost okupiti preobilne plodove i duhovna dobra za vašu dušu i za nebrojene druge koji će biti potaknuti vašim primjerom. Mi koji smo već u Družbi ćemo se ohrabriti započeti iznova služiti božanskom Ocu obitelji, koji poklanja takvog brata nama i koji je za nas odabrao prijatelja radnika za rad na svojoj novozasađenoj lozi, dio koje je povjerio mojoj brizi, kolikogod nevrijedan bio. Stoga od ovog sata, u ime našega Gospodina, Vas prihvaćam i primam kao svog brata, a tako ću i cijeniti tu ljubav za Vas u svojoj duši koja duguje nekome tko sebe daje tako velikodušno Božjem domu, kako bi Mu savršeno služio.

Da dođem do točke o kojoj ste htjeli da pišem – vrijeme i mjesto Vašeg ulaska – puno sam razmišljao o tom pitanju i predajem to našemu Gospodinu po molitvama bližnjih. Čini mi se da bi bilo najbolje posvetiti se svim obavezama, kako bi promjena mogla biti postepena i s puno razmatranja, na veću slavu Božju. Stoga ćete moći prepustiti svoje poslove na takav način da svjetovnjaci neće znati što činite, te ćete u kratkom vremenu biti slobodni izvršiti svoje čežnje potpuno u Gospodinu.

I dolazeći do većih pojedinosti, rekao bih da su vaše kćeri sada dovoljno zrele da ih postavite na čelo vlastitih kućanstava i da će vaše gospodstvo moći vidjeti kako se časno udaju u skladu sa svojim položajem kao vaše kćeri. Ako se ukaže prilika, neka se vjenča i markiz. Što se vaših drugih sinova tiče, ne bi trebali samo uživati podršku i zaštitu svojeg starijeg brata, koji će naslijediti imanje, nego bi štoviše trebali imati dovoljne prihode koji će im omogućiti da pohađaju neko prvoklasno sveučilište, kako priliči njihovom položaju, te da nastave obrazovanje u kojem su već postavili tako solidne temelje. Također se možemo nadati da će im car, vrati li se kako bi i trebao, a nadam se da hoće, iskazati dobru volju koju vaše služenje zaslužuje, a što se čini sigurnim da će učiniti s obzirom na ljubav koju je uvijek pokazivao prema vama.

Zgrade koje su započete bi trebale biti dovršene žurno, jer je moja želja da se svi vaši poslovi dovrše do trenutka kada će se Gospodinu svidjeti obznaniti vašu promjenu u životu.

I dok zaključujemo ove poslove, bilo bi mi veoma drago, i mislim da bi služilo Gospodinu, kada biste se predali ozbiljnom studiju teologije. Vaše gospodstvo već ima solidan temelj u slobodnim umijećima kao podlogu za daljnji studij u svetim znanostima. Ako je moguće, volio bih da doktorirate u Sveučilištu u Gandiji, ali potajno za sada, dok uši svijeta još nisu spremne za takvu objavu, dok nas, s Božjom voljom, vrijeme i okolnosti ne ostave potpuno slobodnima.

Drugim problemima se možemo posvetiti dan po dan kako dolaze, i sada neću reći ništa više nego da ću moliti vaše gospodstvo da često piše. Ja ću također pisati često, i molit ću njegovu Božansku i suverenu Dobrotu, da po Svojoj milosti i volji nastavi dobro djelo koje je započeo u duši vašeg gospodstva.

Franjo prima Franju Borgiu u Družbu i savjetuje ga kako da postupa sa svojim poslovima prije nego što obznani svoju odluku.

Poticaji za razmišljanje:

  • Ignacije prima Franju Borgiu u Družbu samo sluteći koliko će po njemu Bog djelovati. Prisjeti se susreta i događaja kojima je Bog uveo ljude u tvoj život koji su se kasnije pokazali kao važna karika Njegove brige i ljubavi.
  • Koje stvari možeš urediti u svom životu kako bih spremnije služio/služila Bogu?
  • U kojim odnosima trebaš milost slobode? Ispričaj to Gospodinu i zamoli Ga za pomoć da  svim odnosima gledaš što On čini i kako On želi da ih živiš.