‘Prije nego što smo se vjenčali i prije tvoga drugog odlaska u Kinu složili smo se da ćemo biti sretni ako naši životi budu na slavu Božju. Dao si sve što si mogao na svom poslu koji je jako, jako važan. Bilo je to na Njegovu slavu.’ (…)

Trinaest godina posvećenih radiologiji, vrijeme provedeno na fronti i posljednjih nekoliko godina mjera štednje i zračnih napada činili su mu se vrijednim truda i, da, prekrasnima! (…)

Je li to ona radost koja dolazi od ‘potpunog prepuštanja Božjoj volji’ o kojoj je pisao Pascal, pitao se.

(Iz knjige Čovjek koji je tješio Nagasaki, Paul Glynn, Verbum, 2021)

Gornji ulomak opisuje trenutke koje je japanski radiolog proživio nakon što je saznao da je obolio od leukemije, što je bila posljedica prekomjerne izloženosti rtg zračenju. Obraćenik na kršćanstvo nastojao je živjeti vjerno Gospodinu i raditi na Njegovu veću slavu. Kako bi to ostvario, svoje vrijeme je provodio u znanstvenim istraživanjima, čitajući i pišući o rendgenskom uređaju. Plodovi njegovog rada bili su značajni za mnoge pojedince, ali i za cjelokupno japansko zdravstvo.

Kakve to veze ima s radionicom Više od vremena? Ova radionica ne uključuje samo općenite savjete o boljoj organizaciji (ali ima i toga :)), nego nas poziva da se pitamo kako provodimo svoje vrijeme. Jesu li naše aktivnosti takve da nas vode bliže svrsi za koju smo stvoreni, ili su odraz duha vremena ili nekog uobičajenog recepta što je sve potrebno za dobar život? Odmaramo li dovoljno? Doživljavamo li vrijeme kao opterećenje ili kao dar? Kako se reorganizirati na životnim raskrižjima, kada naša odgovornost postaje veća i sami trebamo organizirati svoje vrijeme?

Prijavite se na ciklus Više od vremena putem obrasca do ponedjeljka, 29. travnja, u 9:00 i odvojite vrijeme za naći si uživati u vremenu. 

Za sva pitanja javite se na savjetovanje@skac.hr, a više možete pročitati ovdje.