Jučer, 10. listopada, na svjetski dan mentalnog zdravlja započeo je ciklus radionica o granicama. Postavljanje granica važna je vještina, a sudjelovanje u ciklusu radionica zahtjeva temeljit rad na sebi i – dosta vremena. Za sve one koji trenutno nemaju vremena za cikluse, a zanimaju ih ili muče određena pitanja vezana za psihološko funkcioniranje, od ove jeseni SKAC organizira jednokratne edukacije o raznim temama iz područja mentalnog zdravlja o kojima će govoriti stručnjaci iz pojedinih područja (zaviri na EduSKAC). Edukacije će se održavati jednom mjesečno, subotama na špici, tako da zgrabite kavu i dođite u Ilicu 28, u prostor udruge Rhema. Ove edukacije otvorene su za sve dobne skupine.

Tema s kojom započinjemo jest anksioznost. Jedan od čestih osjećaja, lebdeći osjećaj strepnje ili opasnosti, većini je poznat, a nekima stvara i velike probleme zbog svoje čestine i intenziteta.

Iako se danas o njoj puno govori jer je jedan od najčešćih razloga traženja psihološke pomoći, ona nije ništa novo te je svatko barem jednom u svom životu doživio ono što nazivamo anksioznost.

U našem tijelu može izgledati kao ubrzan rad srca, pretjerano znojenje, napetost mišića…, dok u glavi imamo pregršt misli koje nas čine zabrinutima, iritabilnima i/ili tužnima.

Ako ste nekad doživjeli navedene “smetnje” onda ste vjerojatno i primijetili da su one nekad kraće trajale, a nekad duže te da su nekad bile slabijeg intenziteta, a nekad snažnijeg. To je normalno, jer se doživljaj anksioznosti razlikuje s obzirom na njen uzrok. No, često nam je upravo taj uzrok u magli, mi primijetimo da “nešto ne štima” ali ne znamo uvijek zašto.

Zato je ova edukacija prilika da se bolje upoznate s anksioznošću. Zapravo, na ovoj edukaciji ćemo zajedno istraživati što anksioznost jest, a što nije, zbog čega nastaje i kako “nestaje”. Također, sagledat ćemo  što nam anksioznost može reći o našim odnosima s drugim ljudima i sa samim sobom, ali i kako utječe na njih. Naposljetku, promatrat ćemo anksioznost kao sastavni dio našeg života, kao nekoga tko je na našoj strani i radi za naše dobro.

Edukaciju će voditi Marija Mikulić, magistra psihologije i licencirana gestalt psihoterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom rada u praksi. Svoje vještine savjetodavnog rada “brusila” je kao psihologica u osnovnoj školi i u studentskom savjetovalištu Filozofskog fakulteta, a danas ima vlastiti obrt za savjetovanje i psihoterapiju. U svom radu posebnu pažnju posvećuje izgradnji kvalitetnih međuljudskih odnosa jer duboko vjeruje da dobri, poštivajući odnosi grade sigurne i poštivajuće zajednice iz kojih izrastaju zdravi odrasli ljudi.

Pridruži nam se i ti, 28. listopada u 18 sati i popij s nama više od kave na špici. I, saznaj ima li pijenje kave veze s anksioznosti. Predviđeno trajanje radionice je 120 min.

Na radionicu možete i svratiti ako se nađete u blizini, ali vas molimo da se radi planiranja aktivnosti prijavite putem poveznice za prijavu. Poveznica će biti otvorena do 27.10.