Članovi šireg organizacijskom tima volonterskog projekta 72 sata bez kompromisa u Zagrebu, u subotu 3. listopada najavili su ovogodišnji projekt koji će se ove godine održati od 15. do 18. listopada pod geslom Budi promjena! Volonterskom akcijom raščišćavanja potresom uništenih prostorija knjižnice Jurja Habdelića na Zagrebačkom Jordanovcu, mladi su svojim primjerom željeli potaknuti i druge da budu dio promjene.

Uništeni prostor Knjižnice.

U suradnji s p. Zvonimirom Marinovićem, ravnateljem Knjižnice, organizirana je radna akcija u kojoj je bilo potrebno raščistiti knjige s polica i poda te ih sortirati u kutije kako bi se naknadno te knjige mogle posložiti na nove police i ponovno koristiti. Ova akcija bila je od višestruke važnosti i pomoći. Naime, fond knjižnice je zaštićeno kulturno dobro, a kako je prostor pretrpio znatna oštećenja u potresu, knjigama koje su na podu prijeti i poplava te ih je potrebno što prije posložiti u kutije kako bi se što manje oštetile. Upravo će se zato ova radna akcija nastaviti i s volonterima koji se prijave na 72 sata bez kompromisa u Zagrebu.

Ovogodišnji projekt održat će se u Zagrebu i još 14 gradova diljem Hrvatske. Na projekt se mogu prijaviti mladi između 15 i 35 godina, a sam cilj projekta je osvijestiti potrebe lokalne zajednice kroz radne, ekološke i socijalne akcije. 

Inače, 72 sata bez  kompromisa najveći je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt se provodi u devet europskih zemalja, a Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednosti projekta. U Hrvatskoj je ovo sedma godina organiziranja ovog projekta, a do sada sudjelovalo preko 5500 mladih volontera.