Zanimanje: Radna terapeutkinja

Što radiš u SKAC-u i izvan njega? U SKAC-u sudjelujem u formacijama pratitelja, i pratim u Duhovnim vježbama. Izvan SKAC-a sam radna terapeutkinja. Radim s djecom s teškoćama u razvoju. Cilj je pomoći djetetu da samostalno sudjeluje u aktivnostima svakodnevnog života sukladno dobi. Ljepota je u tome da sve izgleda kao igra, a u pozadini se odvijaju vrlo složeni neurološki, motorički i senzorički procesi.

Omiljena SKAC-ova vrijednost i kako ju živiš?  Mogu izdvojiti domišljatost – nju dotičem kroz igru i rad s djecom, ali i ljubav – jer uključuje odnos i drugog.

Čega se najviše bojiš? Uvijek sam se bojala da se neću naspavati.
Što najviše voliš? Volim onaj neki trenutak potpune prisutnosti u prijateljskom odnosu, u radu s djecom, u prirodi.

Zašto volontiraš? To je nešto što me tjera da rastem, izlazim iz sebe, da se učim otvorenosti i drugačijem pogledu na svijet. Nije uvijek ugodno, al je dobro. 🙂

Snjeguljica koja prati

Mariju poznajem još s Effate, bila je članice najbrojnije grupe, isticala ju je njezina duga crna kosa, kao u Snjeguljice. Bila je tiha, nenametljiva, prisutna, i to je nešto što ju prati kroz cijeli njezin rad u SKAC-u. Trenutak koji obilježavamo kao njezin “ulazak” u SKAC je jedna iznenadna akcija u kojoj smo trebali maslinovo modravsko ulje pretočiti  iz velikih bačvi u male bočice i pripremiti grančice za nedjelju Cvjetnice. Bilo je hladno tih dana, ali je u SKAC-u bilo toplo. Mariju smo baš nekako brzo zavoljeli i započeo je odnos koji nadilazi volontiranje. Oduvijek je bila predana svom studiju, a sada i poslu. Takva je i u volontiranju. Njezin pristup karakterizira to da će uvijek biti na raspolaganju za kakvegod poslove, a pritom ne zanemaruje svoje prvotne odgovornosti: posao i obitelj. Teško je izdvojiti jednu stvar u kojoj Marija nije sudjelovala: 72 sata bez kompromisa, volonterski kampovi, pomoć u učenju, pa čak i pjevanje na Misama mladih- iz puka, kuhanje na Modravama… i još mnogi skroviti poslovi. Marija je trenutno pratitelj na duhovnim vježbama. Pitala sam je što to znači, pa mi objašnjava da u “praćenju svjedoči odnosu vježbenika i Boga na jedan izravniji način. To u meni izaziva veliko strahopoštovanje, sveto je. P. Rukavina i p. Špiranec su me uputili da razlučujem o toj službi, poslušala sam ih i eto sada sudjelujem u formacijama i praćenju. Ono što ja dajem je vrijeme i nešto otvorenosti da Bog vodi gdje i kako hoće, a kroz svaku osobu koju pratim meni Bog progovara za moj život, dotiče me i vodi. Osim toga, puno dobrog dobivam i učim iz naših formacija i susreta pratitelja, to je veliko obogaćivanje”.

Mala Marija

Odazvat će se na ime  “mala Marija”.  Često si mislim da razlog tomu uopće nije njezina visina, već zato jer me malko podsjeća na neke Gospine karakteristike: njezin dodir je topao, riječi nježne, a istovremeno čvrste. Ona malo govori, ali puno radi: bilo da dođe ranije na pratiteljske susrete kako bi  ugostila ekipu, ili na razgovore s vježbenicima da se pomoli, pripremi prostor, zapali tamjan te ih dočeka s velikom pažnjom i ljubavlju- kao Marija u gornjoj sobi na dan Pedesetnice. 

Mačak u čizmama

Pater je naziva mačkom u čizmama- zato što je najbolji strijelac u pratiteljskoj momčadi. I zato jer uvijek ima nekog “asa u rukavu”, neku kreativnu ideju kad se igra s djecom u Maloj gorici, ukrašava auto za prijateljičino vjenčanje, ili ti svoju ljubav iskaže čokoladnim kolačem. Marija se nikad ne pobrine samo za sebe, već i za onoga do sebe. 

Topla ruka i juneća juha

Toplina Marijinih ruku topi umor i stres, a toplina njenog srca dušu odmara. Ona će se probuditi više puta kroz noć da bi ti položila hladan oblog na glavu dok imaš temperaturu. Skuhat će ti vrelu juneću juhu u one dane kada se zna da dolaziš nešto iscrpljeniji s posla. Molit će se tiho za te kada vidi da te nešto muči i neće postavljati pitanja dok ti sam ne poželiš razgovarati o svemu. A onda te dočeka s velikom otvorenošću i pripomogne ti izvanrednom jasnoćom i darom razlikovanja duhova. Voli jesti špek i čips ali svjedno će češće napravit čokoladni kolač jer zna da ekipu u SKACu to veseli. Zna čuvati tajnu, a zna i šutjeti pred njome. Kao prava Marija jako voli svetoga Josipa. Malo mu je i nalik u svojoj samozatajnosti i spretnosti u radu s rukama. Ona je baš pravi hram Duha Svetoga.