Stvarnost – kako stvari stoje

Mladost je vrijeme za temeljne odluke i početak ispunjavanja naših snova. A ipak, mladi su danas suočeni s ogromnim izazovima: nesigurnost odnosa u digitalnom dobu, umanjivanje prilika za zaposlenje, porast političkog nasilja, diskriminacije, degradacije okoliša. Zbog svega ovoga im je teško pronaći put na kojem mogu graditi osobne i obiteljske odnose koji su puni podrške i koji se temelje na solidnim duhovnim i financijskim temeljima.

Božji san

Upoznavajući Isusa, mladi mogu pronaći put do najdubljeg ispunjenja. „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.“ (Iv 10:10). Sinoda o mladima i duhovnom razlučivanju 2018. prepoznaje važnost perspektive mladih. Mi stojimo uz njih. Uz njih promatramo budućnost. Hodamo s njima kako bi vidjeli i razlikovali gdje Duh vodi naš svijet i našu Crkvu.

„Neka vam dadne po bogatstvu Slave svoje ojačati se po Duhu njegovu snazi za unutarnjeg čovjeka da po vjeri Krist prebiva u srcima vašim. Onomu pak koji snagom u nama djelatnom može učiniti mnogo izobilnije nego li mi možemo moliti ili zamisliti – Njemu slava u Crkvi i u Kristu Isusu za sva pokoljenja vijeka vjekovječnoga! Amen.“ Efežanima 3:16.20-21

„Kultura susreta je poziv koji nas poziva da se usudimo zajednički san održati živim. Da, veliki san, san koji ima mjesto za sve.“ Papa Franjo na Svjetskom susretu mladih 2019. sudionicima u Panami.

Naš odgovor

Mladi imaju tako puno mogućnosti u ovom digitalnom dobu koje ih povezuju kao nikada prije. Želimo hodati s njima, razlučitati ove mogućnosti i pronalaziti Boga u dubinama stvarnosti. Praćenje mladih nas stavlja na put obraćenja; ono zahtijeva novi način življenja s Isusovačkom zajednicom, način koji je koherentniji, osobniji, otvoreniji, više evanđeoski.

Želimo da naš apostolski rad i kuće budu mjesta otvorena mladoj kreativnosti u kojima se njeguju susret s Bogom, život otkriven u Isusu i i produbljenje Kršćanske vjere.

Predani smo promoviranju zdravog i sigurnog okoliša za djecu i mlade tako da oni mogu razviti svoj puni potencijal kao ljudska bića.

Želimo pomoći mladima da upoznaju Isusa Krista i da osjete kako su voljeni, spašeni i kako im je oprošteno.

Molimo naše škole, naša sveučilišta i one koji rade u župama da pomognu u razvoju vjere mladih i kreativno usvoje Duhovne vježbe tako da mladi mogu osobno upoznati Isusa u sve dubljim načinima da Ga sve bliže prate.

Poduzmi nešto

  • Osvrnite se na odnos sa svojom djecom. Razmislite o tome kako bi se mogao popraviti. Pokušajte implementirati zaključke.
  • Podržize odgovorne agende o spolnom odgoju.
  • Naučite više o promlemima koji se tiču mladih, izazovima i stvarnosti.
  • Inspirirajte druge tako da podijelite ovu stranicu s prijateljima.

Marko 19, 17-31. Bogati mladić

„Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: „Jedno ti nedostaje! Isi i sve što imaš, prodaj podaj siromašnima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.“

Sinoda o mladima iz 2018 govorila je o doprinosu mladih:

„Kroz njih se jasno i glasno čuo glas cijele generacije na Sinodi. Putujući s njima kao hodočasnicima do Petrovog groba, iskusili smo kako zajednički dolazak na ovaj način stvara uvjete da Crkva postane prostor dijaloga i svjedok bratstvu koje daje život. Snaga ovog iskustva nadvladava sav umor i slabost. Gospodin nam nastavlja govoriti opet iznova: Ne bojte se, ja sam s vama.“

Molitva za mlade danas

Svijetli svoju istinu u naša srca. Daj da te čujemo u glazbi, vidimo u umjetnosti i iskusimo kroz ljubav i brigu obitelji, prijatelja i učitelja. Ugradi svoju nadu u naše živote. Daj da osjetimo kako se ova nada diže u našim srcima dok se susrećemo sa snogom prirode, veličanstvom oceana i ljepotom stvorenja.

Dođi, posij svoju mudrost u naše umove. Daj da otkrijemo mudrost dok čitamo njihove biblije, raspravljamo o dubljim problemima života ili se susrećemo s envoljama ili poteškoćama.

Daj da te sve više i više upoznamo.

Amen.

Molitva za studente

Oče, dok učim od kuće – nisam sam

Ti si moj prijatelj – pomozi mi da upoznam nove ljude

Ti si moj hrabritelj – dođi izgradi moje samopouzdanje i viziju

Ti si moj učitelj – pomozi mi da naučim i steknem mudrost

Ti si moj tješitelj – drži me kada sam usamljen ili preplašen

Ti si moj tješitelj – dijelim svoje uzbuđenje i brige s tobom

Ti si moj branitelj – stavljam svoj život u tvoje sigurne ruke

Hvala ti za tvoju prisutnost sa mnom sada

Amen.

Molitva prije ispita

Oče,

Budi sa mnom dok pišem ovaj ispit. Daj da moj um bude budan i moje sjećanje oštro. Umiri moje živce i pomozi mi da se koncentriram. Znam da hodaš sa mnom, da upravljaš mojim putom i inspiriraš moje srce. Molim da te osjetim sa mnom, i da tvoje prijateljstvo olakša pritisak koji osjećam. Molim da prođem ovaj ispit i da nastavim raditi nove stvari s tobom. Hvala ti za tvoj mir i tvoju ljubav u mom životu. Hvala ti za tvoju dubrotu i brigu za mene.

Amen.