Loading...
O Družbi Isusovoj2021-02-15T16:04:36+01:00

ISUSOVCI U SVIJETU

Sv. Ignacije Lojolski osnivač je i prvi vrhovni poglavar Družbe Isusove, redovničke zajednice koju je 1540.godine odobrio papa Pavao III.

Isusovci danas vode više od 800 školskih i odgojnih ustanova te brojna sveučilišta u više od 60 zemalja. Na njima se školuje više od dva milijuna mladih ljudi. Oko 16.000 isusovaca danas djeluje u 112 zemalja diljem svijeta. Budući da Družba svoje djelovanje ne ograničava na određene djelatnosti, isusovci su angažirani u različitim poslovima: 

  • u naviještanju i u katehezi, 
  • kao pisci i znanstvenici, 
  • u obrazovanju i u savjetovalištima, 
  • u centrima za mlade i u domovima duhovnih vježbi, 
  • u Isusovačkoj službi za izbjeglice (JRS), 
  • u ekumenskom dijalogu kao i u dijalogu s nekršćanskim religijama. 

Vode i papinsku zvjezdarnicu, a valja spomenuti kako brojni isusovci diljem svijeta rade u sredstvima društvenog priopćivanja: na radiju, televiziji, internetu, u filmu i tisku. Konačno, treba istaknuti da je 2013. godine prvi put u povijesti jedan isusovac postao papa: riječ je naravno o Jorgeu Mariju Bergogliu koji je uzeo ime Franjo.

Možda baš isusovac?

Razmišljaš o pozivu? Pročitaj kako članovi Družbe Isusove žive svoje redovničko zvanje

Biti isusovac: opran Duhom Svetim

Put nas je odveo na istok, točnije u Osijek gdje smo susreli patera Sebastiana Šujevića. Rodom je iz Rijeke u kojoj je imao prvi kontakt s isusovcima još kao dijete na isusovačkoj župi Srce Isusovo,

PROČITAJ OSTALE NOVOSTI

Kako postati isusovac?

Evo kratkog prikaza isusovačke formacije. Više informacija o cjelokupnoj formaciji možete naći OVDJE, a prijaviti se za program razlučivanja Možda baš isusovac?! možete OVDJE.

Apostolske preferencije Družbe Isusove i suradnika

DUHOVNE VJEŽBE

Pokazivati put k Bogu kroz Duhovne vježbe i razlučivanje

IZBJEGLICE

Hodati s isključenima, izgnanicima svijeta, onima čije je dostojanstvo bilo povrijeđeno, u misiji za pomirenje i pravdu

MLADI

Pratiti mlade u stvaranju nadom pune budućnosti

EKOLOGIJA

Surađivati, dubinom Evanđelja,
za očuvanje i obnavljanje
Božjih stvorenja

Hrvatska provincija Družbe Isusove

Središte Provincije nalazi se u Zagrebu, a isusovci su također prisutni u Rijeci, Opatiji, Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Beogradu, Sarajevu, Kotoru i Prizrenu. U suvremeno doba značajni su odgojni i znanstveni rad u kolegiju na Jordanovcu u Zagrebu koji obuhvaća sljedeće ustanove: Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Filozofski-teološki institut, Znanstvenu knjižnicu „Juraj Habdelić”, časopis Obnovljeni život te više nizova izdanja iz teologije, filozofije, psihologije, povijesti i drugih područja. Kada je riječ o odgojnome području, treba istaknuti i Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku. Osim odgojnoga-znanstvenoga rada, važno mjesto zauzimaju: davanje duhovnih vježbi; Isusovačka služba za izbjeglice koja prati, služi i zagovara prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba; te rad s mladima. Više na: www.isusovci.hr

Poznati hrvatski isusovci

Ova stranica koristi ‘’kolačiće’’ (eng.cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenja posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete namjestiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite ‘’ Prihvaćam’’. Prihvaćam!