ŠALABAHTER ZA ŽIVOT

Šalabahter sadrži obilje pitanja i odgovora: o Bogu, o njegovoj ljubavi prema nama, o smislu života, o autentičnoj ljubavi i kako je otkriti, o grijehu, o braku i seksualnosti, o bolesti, krivnji, strahu, radosti i sreći… čitatelj može pronaći svjetla za svoju dušu. Pravi odgovor je onaj koji te zadovolji, koji te uvjeri da život ima smisla i da će u konačnici sve dobro završiti.

Odgovori p.Luke Rađe donose duši svjetlo i radost zato što su to promišljeni odgovori. Luka skladno i uvjerljivo povezuje razum i srce. On govori iz glave, a to znači mudro i razborito. Ali u isto vrijeme čitatelj osjeti kako to nisu suhoparni odgovori, nego riječi koje pogađaju u srce, zato što su upućene s ljubavlju i puno sućuti s onima koji trpe i koji traže prave odgovore. 

Iako na teška pitanja, p.Luka daje mudre i uvjerljive odgovore, on je dovoljno ponizan da prizna kako ni njemu mnoge stvari nisu jasne, da i on grčevito traži od Boga odgovor na pitanja koja mu se nameću. Ali u jedno je siguran: “Jer dokle god sam u tjeskobi što mu ne uzvraćam ljubav – njegovoj ljubavi ne dam da u meni djeluje. Korak koji trebam učiniti jest – vjerovati da me ljubi i kad ja njega ne ljubim; da u mene vjeruje i kad ja u njega ne vjerujem.