Zanimanje: arhitekt

Što radiš u SKAC-u i izvan njega? Od prije manje od mjesec dana, mogu reći sa velikom zahvalnošću, radosti, a i ponosom da obnašam ulogu dopredsjednika SKAC-a. To znači puno planiranja, izazova, rješavanja problema, ali i učenja. Van SKAC-a, a i u SKAC-u, volim fino jesti, peći roštilj, planinariti i tražiti sklad.

Volontersko iskustvo (izvan i u SKAC-u): Sa volontiranjem sam započeo baš u SKAC-u prije cca 5 godina, sudjelovanjem u organizaciji 72 sata. Od ugovaranja i vođenja akcija do animatorstva na 3D-u i Modravama. Tu sam dobio iskustvo i poticaj volontirati ponekad i sa drugima u potrebi poput prodavača Uličnih svjetiljki ili mladima.

Omiljena SKAC-ova vrijednost i kako ju živiš?  Herojstvo. Jer je to put ka izvrsnosti, ljubavi i svetosti, popločan i malim stvarima poput žrtve da opereš čašu iza drugoga ili ujutro na prvi alarm se digneš iz kreveta i prikažeš svoj dan Bogu.

Čega se najviše bojiš? Misli da netko slomi kost. Ili toga da nekoga povrijedim, udaljim od dobra Božjeg.

Što najviše voliš? Sa prijateljima uživati u dobrom burgeru, ili steak-u. Ili još bolje, pripremiti slasno jelo ili roštilj za društvo.

Zašto volontiraš? Jer kroz ljude koje susrećem, susrećem živoga Boga. Jer time činim dobro, promjenu u društvu, koristim svoje talente i sudjelujem u Božjem sustvaranju Kraljevstva.

U SKAC-u

Kad pomislim na Kristiana, u misli dolazi dio iz psalma 86, “Razveseli dušu sluge svoga jer k tebi, Jahve, dušu uzdižem.” Kad ga susretneš, iz njega izvire radost koje ne ovisi o okolnostima ili drugima, nego je to ona istinska, dubinska radost postojanja, davanja, življenja punim plućima, kao kad se popneš na vrh planine, diviš se pogledu i svemu stvorenome i zahvaljuješ Bogu na daru života. Usput rečeno, Kristiana ćete lako naći na nekoj planinskoj stazi ili vrhu, tamo pronalazeći inspiraciju, sebe, Boga, poput Frassatija.

Kristian je došao u SKAC prije pet godina kada se je na poziv prijateljice priključio širem organizacijskom timu 72 sata bez kompromisa. Njegov zadatak je tada bio ugovarati akcije. I upravo u tom zadatku mogli smo vidjeti svo bogatstvo i spektar talenata koje smo dobili Kristianovim dolaskom u SKAC. Ugovaranje akcija podrazumijeva komunikaciju s većim brojem institucija, suradnika i pojedinaca, pregovaranje, planiranje, procjenu i određenu kreativnost kako bi akcija bila zanimljiva, a svi uključeni iz nje izvukli najveći mogući potencijal. Ugovorene akcije su bile jasne, detaljne, dobro isplanirane i ostvarivale su svrhu projekta.
Od tada pa do danas, Kristian se okušao u različitim volonterskim aktivnostima i ulogama: bio je voditelj projekta 72 sata bez kompromisa, animator na 3D formaciji i na Modravama, član Upravnog odbora, koordinirao je naš medijski tim i obavljao mnoge druge poslove… U svaki taj rad utkao je sebe, svoju požrtvovnost, brigu za druge. Uvijek rado sasluša druge, voli otkrivati drugačije poglede na svijet i Boga kroz oči ljudi koje susreće.

Trenutno je angažiran u našem Upravnom odboru kao dopredsjednik. Kad mu se povjeri zadatak doživljava ga svojim, i odgovorno se odnosi prema njemu. Neovisno je li riječ o ESF projektu i našim financijama, ili smještanju logotipa na točnu poziciju unutar vizuala. Neovisno je li to plakat koji ide van SKAC-a, ili će visiti s unutarnje strane ormara – on će dati sve od sebe da ga napravi najbolje što može i zna – da plakat bude uredan, lijep i skladan. Osim odgovornosti, u tome se vidi i vjernost u malim stvarima. Baš u tim detaljima i trudu, kroz vizualno i oku ugodno, prepoznaje se ljepota onog Uzvišenog. Kako god zadatak bio veliki ili mali, on je za njega uvijek jednako vrijedan i to me uvijek pouči tome kako je poniznost lijepa, a izvrsnost dobra.Kristian ne brine samo o zadatku, nego i o ljudima koji su u njega uključeni, i u tome se očituje ta njegova cjelovitost u poimanju volontiranja: nije riječ samo o zadatku, nego tome da napraviš ono malo više kako bi nekom darovao iskustvo Dobroga koje je i on sam primio (kao kad smo vodili krizmanike u Brezovicu kako bi imali iskustvo susreta s ranjivim skupinama; Kristian je kroz igru, razgovor, jednostavnost i požrtvovnost u svima njima probudio radost u srcu).

Ima jedna slika kojom je najjednostavnije opisati Kristianov utjecaj na SKAC: kad nas vodi na planinarenja, uvijek uključi GPS, pripremi plan puta i sluša što mu navigacija govori – jer mu je važno da dođemo do cilja. Isto tako u svojoj svakodnevici uključuje i onaj Drugi GPS, bilo da odlučuje o svom daljnjem volontiranju, bilo da će ti reći kako si dobro napravio neki posao, bilo da se radi o zajedničkoj odluci, ili tome da po povratku s Modrava jedemo paštetu s bijelim kruhom – i tada mu je važno doći do Cilja, slušajući onaj najispravniji GPS.