Uvodni tekst:

Kako bi zaštitile sebe, svoje bližnje, ali i društvo općenito od širenja virusa, potrebno je biti odgovaran i pridržavati se propisanih mjera, a samim time važno je ostati doma. Upravo ostanak unutar kuće sa svojim bližnjima, možemo kvalitetno iskoristiti i biti zahvalni na prilici da smo svi na okupu.

Važno je pratiti vijesti i trenutnu situaciju, ali pritom možemo se svi potruditi da TV ne postane centralni i jedini način provođenja slobodnog vremena. Nakon odslušanih online predavanja, odrađenog posla iz svog doma, vrijeme možemo obogatiti zabavnim aktivnostima.

U nastavku podijelit ću s vama nekoliko ideja za aktivnosti u kojima godine, ni broj članova nisu uvjet da se odlično zabavite. I najvažnije od svega, ne treba vam gotovo ništa osim dobre volje i malo mašte, a rezultirat će smijehom i nezaboravnim trenucima.

Korak 1. Uvodna molitva: 

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem. Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji. Daj mi samo svoju ljubav i milost, i to mi je dosta. Amen.

Korak 2. Odaberi i zaigraj 

Ovisno o broju članova, možete se podijeliti u timove kako bi unijeli i dašak natjecateljskog duha u aktivnosti.

Alias

Dobro poznata igra svima za koju vam treba samo popis riječi, brzina i snalažljivost. Svaki član obitelji na papiriće može napisati 10-ak riječi. Kada svi napišu, papiriće pomiješajte, a onda izvlačite jedan po jedan. Unutar nekog vremena (preporuka 60 sekundi po osobi) morate opisati tu riječ članovima svoga tima. Pobjednik je onaj tim koji ima više pogođenih riječi. Alternativa ovome je aplikacija koju možete skinuti na svoje mobilne uređuje, pa onda ne morate sami osmišljavati riječi. Igru možete zakomplicirati pa umjesto opisivanja osobe mogu pantomimom pokazivati pojam ili crtati.

Ha?

Odaberite člana obitelji kojemu će te staviti slušalice i glasno pustiti glazbu na njih. Glazba ovisi isključivo o vašem ukusu, ali možda je ovo dobro vrijeme da se prisjetite starih hrvatskih trash hitova. Dok osoba sluša (pre)glasnu glazbu, vi mu govorite riječi koje on mora ponoviti čitajući s vaših usana. Pobjednik je onaj član obitelji koji je pogodio najviše riječi u zadanom vremenskom roku. Ova igra zasigurno će vas nasmijati kada čujete sve moguće varijante neke jednostavne riječi.

Mumumuuumljanje

Odaberite neku pjesmu koju će te svojim ukućanima izmumljati. Onaj tko prvi pogodi o kojoj je pjesmi riječ i tko ju izvodi, bira sljedeću pjesmu za mumljanje. Igru  možete i zakomplicirati tako da cijelu pjesmu otpjevate koristeći isključivo jednu riječ ili glas.

Ne zaboravi stihove

Prije desetak godina na televizijskim ekranima bila je popularna emisija Ne zaboravi stihove. Natjecatelj je na temelju dijela pjesme morao reći njen nastavak. Slično možete napraviti i vi sa svojim ukućanima. Recitirajte ili otpjevajte neku pjesmu, a oni je moraju nastaviti. Zanimljivo je vidjeti varijacije na temu – i nadam se da nećete ući u klasičnu raspravu na temelju hita Petra Graše: godine prolaze dvadeseti vijek ili dvadeset i dvije.

Karaoke

Do sada ste se već dovoljno upjevali pa možete pozornicu talent emisija prebaciti u svoj dnevni boravak. Jedino što vam treba je YouTube na kojemu možete pronaći instrumentale i tekstove mnogih pjesama, a u nedostatku mikrofona, možete ih zamijeniti svojim daljinskim uređajima.

I ako ste mislili da je to sve, za kraj vam donosim aktivnost koja će uključivati malo kretanja i snalažljivosti. Opremite svoju obitelj i krenite u lov na uskršnja jaja. Podijelite se u dvije grupe. Svaka grupa ima 2 žlice koje im služe kao sredstva za potencijalnu pobjedu. Prije samog lova potrebno je na nekoliko papira nacrtati jaja. Neka na svakom papiru bude drugačiji broj jaja – od nijednog do deset. Papire presavijte tako da se ne vidi koliko je nacrtano i postavite ih po sobi. Svaka grupa ima svoj tanjur na kojeg moraju žlicom uloviti što više papira, odnosno papire s poda podižu isključivo sa žlicom, bez pomoći ruku ili nogu. Kada se pokupe svi papiri s poda, timovi otvaraju i otkrivaju koliko su zaista jaja ulovili. Pobjednička je ona ekipa s više jaja.

Javite nam kako su prošle igre u vašem domu i tko je bio brži i spretniji. Jeste li otkrili neki novi talent kod svojih ukućana?

Korak 3. Egzamen:

Što sam doživio/doživjela?

Kako se osjećam nakon pročitanog teksta?

Na čemu sam danas zahvalan/na?

Što ću primijeniti/napraviti?

Korak 4. Završna molitva:

Dušo Kristova, posveti me.

Tijelo Kristovo, spasi me.

Krvi Kristova, napoji me.

Vodo iz prsiju Kristovih, operi me.

Muko Kristova, okrijepi me.

O dobri Isuse, usliši me.

Među rane svoje sakrij me.

I ne dopusti da se odijelim od Tebe.

Od neprijatelja zlobnoga, brani me.

Na času smrti moje, zovni me.

I zapovijedi mi da dođem k Tebi,

Da Te sa svetima Tvojim hvalim.

U vijeke vjekova.

Amen.