Glazba ujedinjuje ljude, stvara zajedništvo. Sigurno ste svi doživjeli onaj trenutak kad upoznate neku osobu i, u toku razgovora s njom, saznate da joj je omiljeni bend ili pjevač isti onaj koji je i vama najdraži, koji kroz glazbu izražava vaše osjećaje, misli, želje. Neopisiv trenutak radosti, zar ne? Čini vam se kao da, zahvaljujući tom saznanju, tu osobu poznajete cijeli život. Kao da su vam znane sve njezine borbe, snovi i čežnje, jer ste i vi kroz sve to prošli. Razmišljajući o top listi pjesama koje ju vode Bogu, i naša Marina Grubišić doživjela je taj trenutak zajedništva kroz glazbu: Večer prije sastavljanja ovog popisa, tijekom šetnje sa sestrom počela sam joj pričati koje pjesme su mi se motale po glavi za ovaj popis. Na kraju smo si sljedeća dva sata puštale pjesme koje su nas na ovaj ili onaj način dotakle, razgovarale o njima, te kako i zašto su nam baš u tom trenutku u životu toliko značile i vodile nas bliže Njemu. Upravo ti trenutci su me toga dana jako dotakli i približili Bogu, i stoga ovo nije samo moj popis nego su tu zapravo pjesme koje smo zajednički izabrale kao one koje su nam objema veoma drage i vode nas k Ocu.

1.Lauren Daigle – Trust In You

Pjesma preko koje je Bog pružao mir i utjehu mojoj sestri u teškim trenutcima koje je naša obitelj prolazila prošlu jesen. Ja sam ju čula prvi put upravo tijekom ovog našeg razgovora o ovom popisu, ali me dovela ravno Bogu upravo kroz to što je njoj značila. Potaknula me razmišljanje kako vrlo često nismo ni svjesni Njegove dobrote i koliko se brine za svakoga od nas. Sjetila me na to koliko nam je bio blizu u tim trenutcima i nije nas puštao da potonemo i pobudila na duboku zahvalnost. Podsjetila me i da iako ni tada, a ni sada nemamo sve odgovore i ne znamo što nam nosi sljedeći dan, želim sve svoje povjerenje dati Njemu.

2.SKAC BEND Split – Tko je kao ti, Svet je Gospod slave (live acoustic)

Ovu pjesmu slušala sam tijekom gotovo cijelih duhovnih vježbi. Slušala bi je prije molitve kao pripremu i svaki put bi mi pomogla umiriti misli, pustiti brige i prepustiti se Njegovom vodstvu. „Duša mi čezne da spozna Te, otkrij se“ stih je koji je sažeo sve ono što sam u dubini željela i molila. A i dalje budi u meni upravo tu želju, koju nam je prenio sv. Ignacije, da Ga tražim i pronalazim u svemu.

3.Tori Kelly – So Will I (100 Bilion X)

„Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna“ (Ps 138, 14) je ono što mi prolazi glavom slušajući ovu pjesmu. Pjesma koja u meni, a slično iskustvo ima i moja sestra, pobudi divljenje prema Stvoritelju i svemu stvorenomu, a posebno za Njegovu Riječ koja život daje. Kada se pogubim u brigama i zaboravim na ljepotu življenja ova pjesma me vrati nazad Njemu, pobudi u meni radost i sjeti me na ono Ignacijevo načelo koje govori za što sam zapravo i stvorena, da baš kao i sve ostalo stvoreno Gospodina Boga svoga hvalim, slavim i služim mu.

4.Hillsong Worship – Breathe

Prolazila sam period suhoće kada sam prvi put čula ovu pjesmu. Tuga, umor i zabrinutost su se tada nekako u meni gomilali i čeznula sam za Njegovom utjehom.  Već su me prve riječi ganule do suza i znala sam da mi nije slučajno došla ova pjesma. Svaki stih je točno opisivao ono što sam tada u nutrini osjećala, moju izgubljenost i čežnju za Njim. Zapravo je u tim trenutcima ta pjesma postala moja molitva i vapaj da se vratim k Njemu. 

5.Jess Glynne – Take Me Home

Tko god je upoznat s radom u laboratoriju i istraživanju, zna koliko frustrirajući može biti niz ne tako uspješnih eksperimenata i problemi koje se jave i unište dane i tjedne rada. Nakon jednog takvog dana na poslu čula sam na radiju ovu pjesmu. Stih „Would you take the wheel, if I lose control“  su u meni u tom trenu potaknuli na predavanje svega Njemu. Doslovno sam mu zavapila gotovo istim riječima moleći ga da On preuzme i te neuspjehe i brige i učini nešto s tim jer ja više ne mogu. Dovela me k Bogu kroz pitanje samoj sebi zašto se oslanjam na svoje snage, zašto ne tražim pomoć Onoga koji može sve. Upoznala sam bolje sebe shvativši da taj dio života držim za sebe i ujedno su mi se otvorile oči shvativši da i to mogu predati Njemu i da upravo u tome leži snaga i mir čak i u neuspjehu.  

6.OneRepublic – Let’s hurt tonight

Ovu pjesmu dodajem na ovaj popis jer me nekako potakne na razmišljanje o ljubavi i odnosima, pa čak i o braku. Ova pjesma kao da je u skladu s onim na što Gospodin poziva kroz brak i u ljubavi, ne odustajanju jedno od drugoga, borbi za ljubav koja je tu unatoč svemu teškome i bolnome, koja daje hrabrost za one prave razgovore u kojima otvaraš svoje srce gazeći svaki ponos i riskiraš sve, daješ cijeloga sebe, ono dobro i ono loše. Da se ljubi noseći križ.