Kaže sv. Augustin, “Tko pjeva dvostruko moli.” Bilo da se radi o psalmima, hvalospjevima, crkvenim napjevima, duhovnim pjesmama koje je Bog nadahnuo, kad ih mi slušamo i pjevamo, naši se glasovi i srca sjedinjuju s nebeskim slavljem anđela i svetaca, i osjećamo da smo barem korak bliže Bogu. Naša pjesma može biti molitva kad ju izgovaramo iskreno, u predanju, dajući cijelog sebe Bogu. Možda tražite neku pjesmu koja će vas, jednom kad ju čujete, oboriti s nogu i odvesti u prisutnost Božju. Možda je to jedna od odabranih pjesama naše Marije Stažić. Donosimo vam njezinu top 5 listu pjesama koje ju vode bliže Bogu.

1.Fra Marin Karačić – Obećanje

Jedna prijateljica je bila nepravedna prema meni i nakon toga dolazila je napast da se drugoj, zajedničkoj prijateljici potužim i kažem kako se događaj odvio, a time bih samo još više ”potpalila vatru” između njih dvije jer tad nisu bile u dobrom odnosu. Tijekom vožnje tramvajem jedno 10 stanica misli su se borile protiv te napasti i onda mi je u jednom trenu počela dolaziti ova pjesma da ju pjevušim onako u sebi. Posebno ovi stihovi: Ne želim vikati, ne želim glumiti, ne želim vrijeđati. Ne želim suditi ni obezvrijediti ni pažnju privlačiti. I još uvijek sam se s njima nekako hrvala u tome svemu, ali kad su došli ovi: Al’ ne iz straha, ne iz lažne poniznosti. Ne iz straha, već zbog Tvoje ljubavi. Usmjerili su me k Njemu. Kao da je to bio taj mali plamičak Istine koji je tinjao negdje u srcu i samo je bilo potrebno sjetiti ga se opet i dati Njemu da ga razgori i zapali vatru za tom ljubavlju koja pravda drugoga i ljubi ga prije sebe. Bog i ja tada nismo ništa posebno razgovarali nego je samo u srcu zavladao mir i želja za dobrom.

2.Red Rocks Worship – You Will Be My Song

Pjesma započinje stihom: blessed assurance. Bila sam u nekom periodu suhoće kad sam ju otkrila i posebno me dotaknuo taj blagoslov neznanja, blagoslov ljudske nemoći i ograničenosti, napravio  je takav uvod u slušanje pjesme da sam dalje mogla tako, priznata u istini, u poniznosti nastaviti slušati pjesmu. Nikad dotad nisam čula ili možda se u srce nije spustilo takav pogled na moje čovještvo i istinu o mojoj ljubljenosti kao takvoj. Pjesma dalje nastavlja i kaže da će slaviti Boga i kroz svoja pitanja i sumnje jer Ti nisi poljuljan mojim traženjima i lutanjima. Nešto što je mene uputilo na rast u vjeri bez osjećaja, da vjera nije osjećaj i kako je rascvjetalo i slatko povjerenje koje je u sumnji i takvoj želji za slavljenjem Boga posijano. U pjesmi se dalje spominje i drugih Božjih dobročinstava i  nekako me podsjeća na psalme koji Božju dobrotu ne zaboravljaju.

3.Klapa Cesarice – Mornarova ljuba

Dio teksta pjesme: ako njega veslo izda, evo moja desna ruka; ako li ga jidro izda, evo moga bila skuta, ako li ga konop izda, evo moje žute kose; ako li ga jambor izda, evo moga, evo moga vitna struka; probudio je u meni nešto toplo i nježno, nešto što je progovaralo o istini o meni. To je bila ”priča” o, prvo čežnjom žene da hoda putem gdje njezin muž vodi, a onda i o predanju žene muškarcu, kako je žena stvorena od rebra čovjekova. Ostala sam ganuta željom davanja sebe i razdavanja u obliku služenja ili na bilo koji drugi način radi dobra druge osobe. To mi je progovorilo o istini mene kao žene, a dalje odvelo u divljenje Božjem naumu i Njegovoj kreativnosti i savršenosti u stvaranju, koliko potpunosti, detalja, nježnosti i pažnje je u njemu bilo i kasnije je došla zahvalnost radi toga što mogu biti djelić toga, što sam i ja stvorena tako kao čovjek i baš Njegovom voljom i rukom oblikovana na takav način.

4.Ivanski – Psalam 51

Zbog aranžmana ove pjesme, koja postepeno gradira, preko nje sam doživjela poruku i nadu, vjeru i uzdanje u Božje milosrđe tik nakon učinjena grijeha. Put priznanja, dolaska pred Lice, pokajanja, priznanja istine o meni kao čovjeku i naspram mene Gospodinu kao Bogu. A sve to okupano milosrđem i toj milosrdnoj ljubavi koja hita da spasi, da opere i digne iz blata lice svoga grešnika kojeg ne gleda kao grešnika nego onu jednu ovčicu koja je potrebna svoga Pastira.

5.Skinny Living – Let Me In

Pjesma govori o pomoći muškarca ženi koja je bila povrijeđena i njegovu razumijevanju prema njoj. Jednom nakon opetovanog preslušavanja čula sam ju kao da ju Isus meni pjeva. Ja sam bila Marija Magdalena, a On je došao, suosjećao, nije osudio nego pružio ruku i pozvao da Mu vjerujem i da On čini novo. Nakon toga sam skoro svaku ljubavnu pjesmu mogla gledati na takav način, ali zanimljivo, čak ni ona najljepša i nekako najiskrenija nije mi bila u potpunosti potpuna tako kada je bila usmjerena čovjeku, sve dok nije došao stvaran čovjek u kojeg sam se zaljubila. Onda je taj trokut nekako postao realan i potpun.