Glazba je oduvijek bila izvor nadahnuća, snage i utjehe onima koji su ju slušali, a koliko tek ona glazba koja nas vodi Bogu. Ona često postaje ljestve koje nas vode bliže nebeskom Skladatelju. Bog dotiče naša srca kroz razne načine i želi nam pokazati da je uvijek uz nas. Glazba postoji zbog istog cilja. Zato vam donosimo top 5 listu pjesama koje našu Eriku Wachtler vode Bogu. Erika je članica zbora koja je završila srednju glazbenu za klavir i sama piše pjesme, a od nedavno je s nama u SKAC-u. Ona je jedna velikodušna duša koju Bog posebno dotiče kroz glazbu. Neka njezina lista i pogled na pjesme dodirnu dubine vašeg srca.

1. Tom Odell – Heal

Pjesma Heal koncipirana je kao molitva za izlječenjem, kao vapaj nekoga tko pati: „take my pain… and heal“. Iako nigdje u pjesmi nema spomena Boga, zamišljam da molitva nije upućena nekom bližnjem, nego baš Isusu, jer On na sebe uzima sve naše boli. Sa stihom „uzmi moju prošlost i moje grijehe“ postaje jasno da je pjevačeva patnja zapravo kajanje, a izlječenje onda dolazi s oprostom. S tom idejom vežem i pjesničku sliku oceana koji uzima prljavi pijesak – čisti ono što je bilo prljavo, u prenesenom značenju ispire grijehe. Stihovi se nižu u frazama s pojačavanjem i stišavanjem koje me dodatno asocira na sliku valova na plaži, na sliku mora koje dolazi u valovima i odnosi prljavštinu.

2. Tom Odell – Can’t pretend

Sličnu poruku iščitavam i iz početnih stihova pjesme Can’t pretend: „Love, I have wounds only you can mend“. Prvo sam taj stih shvaćala kao da se pjevač, kad kaže „ljubavi“, obraća voljenoj osobi. Kasnije mi je na pamet palo drugačije tumačenje tog stiha – kao obraćanje samoj Ljubavi, Bogu. Što god da je pjesnik tom rečenicom htio reći, drugo mi tumačenje ima više smisla jer čak i kada nam utjehu pružaju bližnji, zapravo nas preko njih liječi Bog. I iako se možda nekad pretvaramo da to mogu i druge stvari, koje ne dolaze od Boga, Ljubav stvarno jedina može izliječiti naše rane, oprati grubu kožu, saviti krute ruke, kao što kaže pjesma.

3. Đorđe Balašević – Priča o Vasi Ladačkom

Relativno duga i oblikovana kao priča, pjesma govori o traženju sreće u materijalnom. Radi se o siromahu zarobljenom u snove o bogatstvu, zbog kojih se odrekao ljubavi. Voljenu osobu iz pjesme vidim kao simbol ljubavi i zato mi Priča o Vasi Ladačkom pomaže sjetiti se da prave sreće nema u ovozemaljskim dobrima, nego samo u ljubavi, u Bogu.

4. Simon i Max Khorolskiy – Do not grieve, do not cry

U trenucima tjeskobe, ova mi pjesma vraća vjeru. Teško mi je ostati zabrinuta kad čujem dječji glas kako pjeva tako jednostavnu poruku, da se nemamo zašto brinuti jer nas čeka vječni život, kojeg u pjesmi simbolizira proljeće. Pjesma me podsjeća da, čak i kad je teško, dok god ustrajemo u dobru, Bog je s nama. Samo trebamo usmjeriti pogled prema Njemu.

5. Simon Khorolskiy – The sign of the Son

Više je razloga zašto mi je ova pjesma posebno dojmljiva: sama je glazba neuobičajeno snažna, kao i apokaliptične scene prirode pred oluju, ali najviše biblijski tekst, prilagođen melodiji (iz Mt 24 i Otk 22). Tekst je posebno istaknut u trenutku kad nakon troglasja bas ostane sam i na jednom tonu recitira: „’Pazi! Dolazim’ uskoro i sa sobom nosim plaću ‘da svakome platim prema njegovu djelu’! ‘Ja’ sam Alfa i Omega, ‘Prvi i Posljednji’, Početak i Svršetak.“ Potaknuo me na proučavanje ovih dijelova Novog zavjeta i na uspoređivanje prijevoda, što mi pomaže da dublje shvatim značenja pojedinih riječi (npr. za „plaća“ se u engleskom tekstu koristi riječ „reward“, koja se obično prevodi kao „nagrada“). S glazbene strane, impresivno mi je kako dodavanjem novih glasova pjesma raste iz mračnog raspoloženja s početka do završetka u slavljenju Boga koji nam nudi spasenje, „vodu života“ svakome žednom, da slobodno dođe piti.

Na kraju pjesme, kad se pjevači obraćaju slušatelju s porukom: „Neka milost Gospodina Isusa bude sa svima!“ svaki put prođu me trnci pri pomisli da Njegova milost doista dopire do svakoga tko sluša.