Pismo 44

Pismo ocu Simonu Rodriguesu

Otac Rodrigues je osjećao potrebu požaliti se na dvojicu skolastika, Francisa Rojasa i Francisa Villanuevu, koji su radili probleme i nedostajalo im je poniznosti i poslušnosti.  Ignacijev odgovor je vrlo značajan. 

sredinom 1542. godine

Ako je Rojas spreman biti ponizan i to pokazati djelima, još uvijek s njim možete biti blagi i ne donositi velike odluke. Vjerujem da imate više prikupljenih informacija nego što ih ja imam i ako sukladno tome smatrate da nije tako, tada podržavam svaku vašu prosudbu i odluku. Ako ne može ostati s vama, dobrodošao je ovdje kod nas dok ne vidimo da li se i u kojoj se mjeri poboljšao i da li se radi o trajnoj promjeni. Za Carvajala ne mogu reći da se popravio. Došao je prije kojih šest tjedana iz Pariza i iako želi pripadati ovoj zajednici, još niti jednu noć nije ovdje proveo. Želim i Villaneuvi dati priliku, ukoliko je spreman biti ponizan i dati se voditi. Ali ako tvrdoglavo ustraje u neposlušnosti tada ne bih mogao s njim raditi čak ni da mi je vlastiti otac. Molim vas, za ljubav našeg Gospodina Isusa Krista, najprije gledajte na to da li su učenici ponizni i poslušni. Ako to ne mogu, tada ne mogu nastaviti dalje kod vas, niti će ovdje dugo izdržati. Toliko sam snažno i duboko doživio tvoje pismo da  nemam srca više sada pisati, a čak neću pisati ni njima dvojici.

*Francis Villanueva: Ignacije je imao najviše povjerenja u Villanuevu, a to povjerenje se očito isplatilo. Kasnije je Villaneuva bio važan autoritet među Isusovcima u Španjolskoj, kakav je i Ignacije imao u cijeloj Družbi. 

*Francis Rojas: Rojas je i dalje stvarao probleme, a kada je kasnije poslan u Portugal, njegovo otpuštanje iz družbe je bilo ozbiljno razmatrano. Očito je prolazio kroz burno razdoblje, ali na kraju se oluja u njemu smirila i čak je postao rektor fakulteta u Seragossi. Ipak, pojavili su se njegovi stari nemiri i na kraju je ipak napustio Družbu.

Poticaji za promišljanje: 

Iz pisma je očito da su i Villanueva i Rojas bili „buntovni“ učenici koji se nisu dali duhovno voditi. Ignacije je bio pogođen njihovim neposluhom. Kaže da ga je toliko dotakla vijest o njihovom lošem vladanju da čak nema srca dalje ni pisati. Iako ih je spreman otpustiti iz Družbe, Ignacije zagovara i blagost, razumijevanje i pružanje prilike. Čitamo dalje da se njegovo povjerenje i isplatilo- Villanueva je kasnije bio autoritet u Družbi. Rojas je na kraju ipak napustio službu.

  1. Kako ti postupaš? Otpisuješ li odmah ljude ili im pak daješ i previše? Gdje je u odnosima tvoja granica blagosti, popustljivosti, razumijevanja? 
  2. Zastani malo i pogledaj s Bogom jesi li u tome postavljanju granica pravedan/na, odnosno toleriraš li sebi ono što ne toleriraš drugima ili obrnuto? Traži Ga za pomoć i milosti koje su ti potrebne.
  3. Razmisli o svojim odnosima, o trenutnim izazovima i pokušaj vidjeti na što te Bog poziva, gdje bi trebao biti blaži i strpljiviji, a gdje je vrijeme da doneseš odluku poput Ignacija „S njim ne bih mogao raditi ni da mi je vlastiti otac“? 
  1. Kako vidiš vlastitu poslušnost i poniznost? Tko su tebi autoriteti? Što ti pravi poteškoću u poslušnosti njima? Je li Bog  vrhovni autoritet u tvom životu? U čemu ti je Njega problem poslušati? Ako možeš, zatraži potrebne milosti da možeš biti ponizan i poslušan.