Osamnaesti rođendan SKAC-a bio je dobra prilika za prisjećanje i zahvaljivanje na svemu što se dogodilo, ali i poticaj za neke odluke.
I datum koji je pred nama, taj veliki 1.1. mnogima je poticaj za nove početke. Neka vaše odluke budu pune ljubavi, hrabre, jednostavne i domišljate, a Volonterski centar vam u nastavku donosi nekoliko prijedloga za volntiranje kod naših suradnika: 

Isusovačka služba za izbjeglice

Jedna od glavnih aktivnosti ove isusovačke organizacije trenutno je integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u našu sredinu. Iako rade ogroman posao na tom području, neizostavna je pomoć volontera. Nekoliko je aktivnosti u koje se možete uključiti u Isusovačkoj službi za izbjeglice: 

Rad s djecom – igraonica ili pomoć u učenju, pravna pomoć, učenje hrvatskog jezika (i druge mogućnosti)… Izbor je širok, a obveze uključuju rad minimalno 2 sata tjedno te prolazak opće edukacije o radu s izbjeglicama i volonterskim obvezama, redoviti sastanci volontera (jednom u 2 mjeseca). 

Volontiranje se, ovisno o odabranoj aktivnosti, odvija u centru SOL (Dubrava) ili Hotelu Porin (Dugave), te na drugim lokacijama prema potrebama. Ako ste iz Siska ili Karlovca, i želite volontirati s izbjeglicama, vaša pomoć također je dobrodošla!

Zainteresirani se mogu javiti za više informacija ili prijaviti na volonterski.centar@skac.hr.

Domovi Karmelićanki BSI za (ne)zbrinutu djecu, Kuća sv.Josipa, Hrvatski Leskovac

Za pomoć u učenju i druženje s djecom osnovnoškolske dobi smještenima u Kući sv. Josipa, potrebni su volonteri, i to još 5 dečki i 6 djevojaka. 

Obveze uključuju: edukaciju o radu s djecom, posjet (2h) jednom tjedno ili jednom u 10 dana – individualni rad s djetetom te ispunjavanje ostalih volonterskih obveza (broj sati, redovna komunikacija…)
Početak rada: sredina siječnja
Lokacija: Hrvatski Leskovac (izravno autobusom sa Savskog mosta, ili vlakom s Glavnog kolodvora)

Zainteresirani se mogu javiti za više informacija ili prijaviti na volonterski.centar@skac.hr.

Klub svete Ane

Klub sv. Ane djeluje u Zakladi „Čujem, vjerujem, vidim“. Članovi kluba su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji. Klub se sastaje nekoliko puta mjesečno (subotom) u prostoru Zaklade (centar Zagreba). Tu se druže s prijateljima, duhovnicima i volonterima, organiziraju zabavne i edukativne radionice, kreativne projekte i predavanja. Ako želiš sudjelovati kao volonter u ovim aktivnostima i obogatiti svoje subote, javi se na volonterski.centar@skac.hr

Udruga Savao

Volontiranje s beskućnicima, utorkom i petkom u večernjim satima, priprema sendviča i podjela na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. 

Jednostavna, domišljata i herojska aktivnost. Ako želiš sudjelovati u tome, javi se na volonterski.centar@skac.hr

Udruga Zamisli

Udruga ZAMISLI poziva sve volontere i volonterke da pomognu u pripremi za polaganje državne mature i upisu na željeni fakultet maturantima s invaliditetom. Princip volontiranja je takav da volonter/ka radi  s maturantom s invaliditetom osobno ili putem Skype-a. Putem Skype-a volonter/ka radi s maturantom ako žive u drugim gradovima. Potrebni su volonteri/ke iz matematike, hrvatskog, stranog jezika i informatike. Volonteri/ke kreću s volontiranjem sredinom siječnja 2020. godine. Volonter/ka ovim putem ponavlja gradivo, upoznaje se sa životom mlade osobe s invaliditetom, pruža mu podršku i pomoć te na kraju kada maturant položi ispit državne mature to je ujedno i nagrada samom volonteru/ki. Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje javite se na email pripreme@zamisli.hr