Danas sam pročitala da se do 19. stoljeća pojam volontiranje većinom koristio u vojsci, odnosno, volonterima su se smatrali vojnici. Rekla bih da i danas ne biste pogriješili kad biste volontere nazvali vojnicima. Ali vojnicima jedne druge vojske – Kristove vojske. Strategije te vojske su neuobičajene, ne ideš na drugoga mačem nego srcem, ne tražiš načine kako poniziti protivnika već kako poniziti sebe, na prvo mjesto ne stavljaš sebe već drugoga, a cijela bitka ne vodi se radi nekog zemaljskog kraljevstva, već radi onog na Nebu. Možda se nekome to čini neisplativim i besmislenim, ali ako pogledaš s druge strane vidjet ćeš da biti u toj vojsci ujedno znači izgrađivati ljepši dio svog bića, otkrivati nove spoznaje o svojim mogućnostima koje je u te utkao tvoj Stvoritelj i kroz to sve susretati dobre ljude koji čine ovaj naš zemaljski boj lakšim.  Onaj koji volontira prepoznaje brata čovjeka u potrebi i pomaže mu, a pomažući drugome ti pomažeš i sebi, jer kao što je pater Špiranec jednom rekao; “nema bolje terapije od volontiranja”.

Postoji jedno mjesto, srcu drago, koje okuplja ovakve hrabre vojnike, to je SKAC.

U SKAC-u su prilike za volontiranje brojne, raznolike i domišljate. Bilo da čistiš baziliku, kuhaš na Modravama, pripremaš župne čestitke ili nešto četvrto, kroz to uistinu možeš iskusiti da je volontiranje u svojoj suštini prilika za svakog od nas da čini tjelesna i duhovna djela milosrđa. Djela koja nas čine sličnijima Isusu, jer ih je on prvi činio nama. Djela su to koja otvaraju put u Nebo. 

Kad si vojnik u SKAC-u, ti postaješ njegove noge, koje ga nose kuda je potrebno, njegovi mišići za mijesiti tijesto ili razbiti pontone, njegovo uho koje sluša i čuje drugoga, njegov glas koji pjeva Bogu i ljudima i njegovo srce koje ljubi.

Volonterima je SKAC mjesto gdje se mogu susresti sa samim sobom, gdje mogu prepoznati vještine i talente koje im je darovao Otac, ali i mjesto gdje mogu iskoristiti te darove za dobro i udvostručiti ih. To je mjesto na kojem se učiš biti vjeran u malome tako da kada dođeš pred svog Gospodina da mu i ti mogneš reći “Gospodaru, x si mi talenata predao, evo drugih x sam stekao”. I mjesto gdje upoznaješ istinitost Isusovih riječi, da će se ”onima koji imaju dati još, pa neka imaju u izobilju”. Jer uvijek se pokaže da volontiranjem puno više primiš nego što si dao.

Hvala svima koji ste nekad prije bili, koji ste sada i koji će te tek biti dio ove vojske, znade se gdje je vaša plaća 😉
Neka vam je blagoslovljen vaš dan! Hodimo sada skupa budni i radosni prema rođenju našeg Vojskovođe i budimo ruka, uho, srce onima koji su nam stavljeni na put, jer UPRAVO SAD JE VRIJEME (da daješ najbolje od svog srca drugome)!

Volonterka Paula