Posljednjeg dana našeg trodnevnog slavlja i drugoga dan svoje dugo očekivane punoljetnosti SKAC Palma je nastavila slaviti što i dalje postoji i djeluje, u radosti i zahvalnosti. A i u vječnome odnosu koji ga veže, ponekad idiličnom, a ponekad malo ratobornom, ali povrh svega, u odnosu neraskidive simbioze koja veže Skacovce i Isusovce. U duhu toga smo imali priliku svjedočiti i sudaru titana, Isusovaca s jedne strane, Skacovaca s druge, u zabavnom kvizu VOLIM SKAC.

Tim Isusovaca su predstavljali p. Dražen Volk, vrsni poznavatelj povijesti crkve i društva, p. Ivica Musa, bodybuilder u slobodno vrijeme, laka kategorija i dobar poznavatelj povijesti SKAC-a. Treći član je bio naš dugogodišnji župnik, obožavatelj šansone i vrhunski poznavatelj kubanske kulture, pater Ivan Matić. Najmlađi član iz redova Isusovaca jest jedan od mnoge braće Barun, strastveni penjač i dobar poznavatelj migrantskih ruta, p. Tvrtko Barun.

Redove SKAC-ovaca branili su nešto običniji, veterani i pomladak SKAC-a: vrsni vozač SKAC-ove ergele, Ante Pavelić. Kralj video montaže, Krešimir “Škarica” Rotim, treći natjecatelj je bio vječni uzgajatelj brada koji za uzore ima Iku Mandurića i Tvrtku Baruna, ali i koketira s Božjom Pobjedom – Stipe Baraba. Dok posljednji član, ovoga puta uskraćen uloge duhovitog voditelja, je bio Matej Deur.

Svi pristuni, mnogobrojni navijači imali su priliku svjedočiti duhovitim pitanjima na koje su Isusovci i Skacovci morali odgovarati, a nitko nije mogao ostati ravnodušan na žar borbe i želja za pobjedom koja je ponijela obe strane. Da stvar bude interesantnija, natjecatelji su se morali suočiti i sa raznim zadatcima; od pakiranja Glasnika Srca Isusova i Marijina, do prepoznavanja korica duhovnog štiva iz naklade Družbe i SKAC-a. A atmosferu su dizali i kviz učinili još autentičnijim, tamburaški sastav Diversa, čije su nazive pjesama morali otkrivati natjecatelji.

Na kraju, nakon teške borbe, 12 rundi i pokojeg udarca ispod pojasa, tijesnu pobjedu su odnijeli Isusovci. Ovaj događaj će zasigurno ostati svima u lijepom sjećanju, sa željom čim skorije prilike za revanš Skacovaca.

A kako je to doživio naš organizator ovog kviza i voditelj, Pavao, pročitajte u nastavku:

Hvala ti Bože što si Ti na početku i kraju naših uspomena, hvala Ti što smo se mogli slobodno smijati, stvarati i zabavljati.
Nije to mala stvar pogotovo kada sam stajao još jednom, iznova u vječito-svom SKAC zboru. 18 godina pružanja prilike – to je SKAC. Pružio mi je priliku da ohrabren krenem tražiti pravu muškost, a On me nagradio brakom. Kako je predivan taj put bio, toliko su predivni i plodovi. Hvala ti Bože što već 18 godina domišljato pružaš prilike, kao što si u jednostavnosti i mene dotaknuo. Ljubim Te jer znam da nas ti ljubiš puno dulje od naših 18 godina.

Pavao V.

Večer smo nastavili s Misom mladih, u zahvalu za 18 ljeta i slušajući o “drniškom kaizenu”. Misu je animirao SKAC Zbor u svome sastavu mladih i starih, bivših i sadašnjih članove. Pjesma slavljena se orila bazilikom. Ponekim bivšim članovima zbora pjesma je nostalgiju te su se odlučili okupiti ponovno i na Adventskom koncertu SKAC Zbora i prijatelja, koji će se održati u petak, 13.12.2019. nakon Mise mladih.

Za kraj našeg trodnevnog slavlja, i ove večeri zabave, mladosti i radosti, imali smo karaoke party u Velikoj dvorani, dugo u noć. Isprike svim patarima kojima nismo dali spavati tu noć. Obećajemo, neće se ponoviti. Barem ne do proslove Nove Godine.