Sada je savršen trenutak

Trenutak kada si odlučio upotrijebiti svu svoju snagu u hvaljenju, čašćenju i služenju Bogu našem Gospodinu, postao je trenutak tvog ulaska u borbu sa svijetom, trenutak kada si podigao zastavu suprotnu svijetu, a sebe učinio spremnim odreći se sveg uzvišenog prigrljujući ono što je maleno. Istovremeno, razriješio si prihvatiti u slobodi uzvišeno ili poniženo, čast ili poniženje, bogatstvo ili siromaštvo, biti voljen ili omražen, cijenjen ili omalovažen – ukratko, svjetsku slavu ili ranjavanje koje te može zadesiti. Ako priželjkujemo živjeti u slavi i biti cijenjeni od naših susjeda, onda nikad nećemo biti čvrsto ukorijenjeni u Bogu, našem Gospodinu, i bit će nam nemoguće ostati mirni kada na naš životni put stignu uvrijede. 

Ignacije piše o tom savršenom trenutku kada se makar u jednoj sekundi opredijeliš posve za Boga, staneš pod Njegovu zastavu, i živiš tako da je svima jasno koliko si Kristov! Mnogi od nas još čekaju taj savršeni trenutak. Trenutak slobode da se posve daruješ i izručiš Onome koji te obdario samim sobom. Mnogi tiho pate jer još uvijek osjećaju u sebi podijeljenost, neslobodu, strah, nemoć da se predaju posve, da mijenjaju život s Bogom.

Al dobro je to. Ta patnja čisti, i kao vatra gori dok ne ostane ono Božje u nama, dok ne sagore i obziri i strahovi i iz pepela ostane sjati ta želja. Želja da sam posve Božji. To je ono što nas pokreće, što gori, što grije, što sije. I kad dođem u kontakt sa svojom željom za Bogom, onda svaki trenutak može biti taj. Taj neki savršeni! Najčešće je to baš sadašnji trenutak. Ta što te sprječava? Sada, baš sada Mu reci: želim biti tvoj! Sav tvoj. Ne znam kako, ali Ti znaš i Ti možeš učiniti da Ti se predam.

Taj stav predanja se može i mora vježbati. To je višetisućljetno iskustvo Crkve. U tome su svakako od najveće pomoći duhovne vježbe koje služe tome da život s Bogom urediš. Znači ne samo svoj suživot s Bogom. Nego: sav svoj život u suradnji s Bogom. Svaki djelić življenja, od buđenja do spavanja, svaki djelić svoje osobe…

Kada? Pa sada. Možeš početi već sada. Prijaviš se za duhovne vježbe u šutnji, uz malo pomoći od SKAC-ovaca pripremaš se za njih i moliš… I onda o Novoj Godini započneš jednu avanturu, jedno privilegirano vrijeme od 7 dana vježbanja kako i najmanje sitnice činiti s Bogom. Nema boljeg vremena od sada za učiniti što Ignacije sugerira: prigrliti malenost. Ne mogu puno, ali učinit ću taj maleni korak: prijavit ću se, odvojiti nešto vremena svaki dan da se pripremam, i poklonit ću 7 dana za tu ekskluzivu s Bogom. Tako nešto će On sigurno blagosloviti novim životom.

Neka te Isus, koji je malenost prigrlio toliko da je došao među nas kao beba, ohrabri i da ti svijetla da prepoznaš je li ovo poziv namijenjen baš tebi.

Ako je, ne boj se… idemo zaJedno VIŠE u dubinu! (kliknite za više informacija i prijavu).