Pred nama su četiri vikenda pokore koji će se održati od 4. do 6. ožujka, 11. do 13. ožujka, 25. do 27. ožujka i 1. do 3. travnja. Poziv sklopljen od iskustava prošlogodišnjih sudionica slijedi u nastavku.

Išla sam bez očekivanja, u smislu da nisam znala kakav će program biti. Znala sam samo da su šutnja i post, ali uopće nisam stigla razmišljati što će sve biti tamo. Bilo je sve jako neočekivano, neobično, uopće nije bilo onako kako bi drugi, pa i ja, zamišljali vikend pokore. Kada sam išla, razmišljala sam, kako će sigurno biti nešto strogo; morati ćemo se rano ustajati, šutjeti, moliti po cijeli dan. Zapravo uopće nije bilo tako. U jednom trenutku pjevali smo „Kad si sretan“, čak smo i papuče obuvali naopako. Već na samom početku bilo je skroz neočekivano i rekla sam: „Bože čini što trebaš u tome svemu“.

Iako smo oskudijevali s hranom i osjećala sam glad, dan bi bio toliko ispunjen da nismo razmišljali o gladi. Općenito ta tjelesna glad je upućivala na glad za Bogom. Da tražimo Boga, kao što bi naše tijelo tražilo hranu.

Bila sam svjesna da zapravo postimo od jako puno stvari. Od bilo kakve buke, komunikacije, mobitela, od hrane, od sna (rano smo ustajali), ponekad od topline (odmah nakon buđenja izlazak na igralište). Postili smo od gotovo svega što te inače preplavljuje toliko da ti Bog više bude jasan. U cijelom postu mi je bila prekrasna upravo ta jasnoća Boga koja se onda istaknula. Ta konkretnost i duhovni sadržaj koji smo dobivali su se super preklapali s time od čega smo postili.

Naravno da se ništa ne mora, ali taj vikend je jedno posebno bogatstvo, možda posebno za mlade koji još nisu bili u doticaju s ignacijevskom duhovnošću. Mislim da je posebno to poznavati i učiti kroz to. Svima bi taj vikend dobro došao samim time što je to korizmeno vrijeme. Jer je tada moguće malo se zaustaviti u Kristovoj muci i križu i svemu što je prihvatio i podnio radi nas, malo se zaustaviti u toj ljubavi. Doživjeti Kristovu muku i uskrsnuće kad dođu ti veliki dani. Jer Bog baš posebno tebe dotakne onako kako On i dotiče, uvijek originalno.

Prijavite se na jedan od četiri Vikenda pokore putem POVEZNICE, a više informacija potražite na adresi idom@skac.hr.