Svaka odluka koja je stavljena pred nas znak je povjerenja. Pitanje je to Božje nama: Što želiš? I iskaz povjerenja da ćemo gledati svoj izbor u odnosu na svrhu za koju smo stvoreni, u odnosu na Njega.

Svaka odluka je i prilika da mi damo povjerenje Bogu. Da se damo voditi. I da si dozvolimo i pogriješiti vjerujući da će On sve okrenuti na dobro.

Stoga je važno ne ostati u neodlučnosti predugo, i pristupati odlučivanju cijelim svojim bićem: voljom, razumom i maštom. Važno je u tom procesu uzeti svoje životno iskustvo, svu svoju prošlost i sadašnjost kako bi u budućnosti cijeli se predali Bogu s povjerenjem.

Bog svakom čovjeku prilazi na jedinstven način, ali direktno. Stoga je naše životno iskustvo od neprocjenjive važnosti. Egzamen koji sveti Ignacije predlaže omogućuje nam da poput tragača sa zlatom pretresamo blatnjavu zemlju naše svakodnevice kroz koju teče rijeka milosti. Pretresajući mala svakodnevna iskustva i ispirući ih u toj rijeci mi možemo naći prave grumene zlata, blago susreta s Njime koje je zalog za život vječni.

Odlučivati znači odgovarati na povjerenje koje nam je ukazano i davati povjerenje Onome koji s nama u tome procesu odlučivanja želi biti. Važno je biti svjestan da taj isti koji nam je dao povjerenje, koji nam je darovao slobodu i bezbroj mogućnosti da kreiramo svoje životne scenarije, želi nama dobro. I da ne očekuje od nas savršenstvo. Što znači da smijemo pogriješiti.

Strah od pogreške često zna čovjeka zakočiti toliko da donese onu najgoru odluku: ne odlučivati uopće. Taj je kao brodica koju bacaju vjetrovi raznih misli i ljuljaju valovi raznih osjećaja, i koji se ne mogu usmjeriti prema Cilju jer su previše zagledani u valove i vjetar. Valja se okaniti straha od pogreške, i tražiti smjer, tražiti Cilj, gledati na svrhu. A vjetrove i valove valja proučiti tako da ih iskoristimo kao pomoć da stignemo sigurno prema cilju.

I kada čovjek donese odluku – to nije kraj. Valja promatrati plodove odluke i gledati kako kroz provođenje iste idemo više Bogu. Odluka nije sama sebi svrha. Ona je tek korak bliže cilju, i valjana je onoliko koliko nas vodi bliže Bogu, više Njemu koji nas je stvorio.

Stoga, 

ako se želiš vježbati u procesima donošenja odluka,

ako želiš odgovorno uzvratiti na povjerenje koje ti je iskazano,

ako želiš više povjerenja imati u plovidbi života,

onda se prijavi na tečaj razlučivanja: VIŠE od odluke.

Na grafici je sveti Ignacije u nekim životnim situacijama kada se od njega tražilo povjerenje.