Pismo ocu Andrewu Ovideo

Pismo 295.Pismo počinje izjavom da će se odgovor na pitanja koja se tiču ​​određenih književnih i duhovnih vježbi skolastika odgoditi za kasnije. Ignacije je, međutim, svjestan postojeće situacije. U međuvremenu on daje mnoge ozbiljne razloge zašto poslušnost, kao posebnu oznaku Družbe, treba ozbiljno prakticirati. U ovom pismu paragrafi su numerirani kako bi se olakšala usporedba sa slavnim Pismom o poslušnosti od 26. ožujka 1553. Pismo je napisao tajnik, prema uputama Ignacija.

Jer red je potreban u bilo kojem velikom broju ako se želi izbjeći zabuna, čak i kada postoji veliki broj pojedinačnih nadređenih, mora među njima postojati neki red i poredak, tako da se tim podređivanjem red i jedinstvo sviju može održavati, a time i dobrobit i dobro vođenje Družbe.

Uzimajući u obzir sve ovo, naš otac izrazito priželjkuje, u našem Gospodinu, da se poštuje pravilna podređenost jednih nadređenih prema drugima i da pojedinci pokažu povjerljivu poslušnost svojim odgovarajućim poglavarima, a ovi poglavari provincijalu, na isti način kako bi provincijal trebao generalu i general onome koga mu je Bog dao za nadređenog. Zbog ovog razloga on vam ozbiljno preporučuje da se u svim stvarima obratite ocu Araozu i poslušate ga kao Isusa Krista, našega Gospodina, budući da on zauzima njegovo mjesto. A kada je otac Araoz u nedoumici, pišite ocu Ignaciju i svima će se pomoći u našem Gospodinu. Što se tiče pisanja njemu, trebali biste to činiti što češće i na način koji on odredi.

Govoreći općenito, često sam ga čuo kako govori da bi trebalo biti dovoljno za podređenog da predoči svoje razloge i da otvori svoje srce nadređenom, bez pokušaja navlačenja nadređenog svome gledištu ili želji. U mnogim slučajevima to je obično znak napadne samovolje i rasuđivanja koje odbacuje pravilo prema kojemu se nadređeni treba usmjeravati.

Poticaji za promišljanje:
Jesi li ti poslušan svojim nadređenima (na poslu, u obitelji…)? Kako to prihvaćaš?
Smatraš li red potreban za održavanje blagostanja tvoje duše?