Pismo ocu Nicholasu Bobadilla

Pismo 258.

Ignacije savjetuje Bobadillu da bude poslušan volji svojih nadređenih i da se ne da zavesti ljubavlju prema samome sebi.

Rim, veljača ili ožujak 1548.

Neka milost i mir Krista Isusa Gospodina i Boga našega bude uvijek sačuvana i uvećana u našim srcima.

Ovo će pismo biti odgovor na ono koje ste napisali kardinalu Santa Croceu, a ne na ona koja ste meni pisali.

Ako se smatrate čovjekom od poslušnosti, kao što navodite u svome pismu, trebali bi pronaći drugi način da dobijete moju odluku, kao što slijedi. Ostavite po strani vlastitu volju, za koju smatrate da je naklonjenija jednoj strani nego drugoj i pokušajte pred očima imati jednu i jedinu svrhu veće službe i slave Božje. Dobro razmislite hoće li vaš ostanak u Njemačkoj biti popraćen većim plodovima ili trebate doći ovamo zbog istog cilja.

Napisati ćete mi pismo u kojemu izjavljujete da ste neopredijeljeni, koliko možete biti, kao što i svi koji pripadaju Družbi moraju biti, bez obzira ostajete li u Njemačkoj ili odlazite li negdje drugdje, da želite samo biti ondje gdje možete biti zaposlen za veću službu i slavu Boga našeg Gospodina i Apostolske stolice. Ali u isto vrijeme, kada nas upoznate s onim što mislite da je Božja volja za vas, pokažite se raspoloživim smatrati da je najbolje mjesto za vas ono koje će vam sveta poslušnost odrediti.

Poticaji za promišljanje:

Ljubiš li poslušnost?

Pokušaj ući u razgovor s Kristom o svojem doživljaju poslušnosti i traži od Njega da te oslobodi vlastite volje.