Asconiusu Colonni 

Pismo preporuke za oca Araoza, koji je išao u Napulj propovijedati. Ignacije se dotiče međusobne koristi koju duhovne osobe crpe iz međusobnog povezivanja i govori o traženju našeg konačnog kraja nasljedujući Krista raspetoga. Asconius Colonna, vojvoda od Palliana i Tagliacozzija i visoki činovnik Napuljskog Kraljevstva, bio je sin Fabricija Colonne. Ignacije ga podsjeća sa znacima velike ljubavi da su vrijedni samo oni blagoslovi koji pomažu u postizanju vječnog spasenja. 

Rim, 15.travnja 1543.

 

Neka neograničena milost i vječna ljubav Krista našeg Gospodina pozdravi Vašu ekscelenciju i ostane s njom.

Araoz, član naše Družbe i donositelj ovog pisma, trebat će provesti neko vrijeme u Napulju.

Osim što ćete biti prosvijetljeni o duhovnim stvarima koje zanimaju Vašu ekscelenciju, moja je želja da uživate 

u međusobnom društvu razmjenom duhovnih darova, s Vašom uobičajenom ljubaznošću i velikim milosrđem u našem Gospodinu i istinitom Duhu. Jer duše koje su zapaljene željom za većim služenjem Njemu, željom za Njegovom hvalom i slavom, raspaljujući želju jedna drugoj, uvijek su potaknute i potpomognute neiscrpnom utjehom i duhovnim napretkom. Kako je ta stvar beskonačna i moć konačna, uvijek će biti mjesta za napredak. Ta stvar je Bog, konačna moć je trud duše da traži Njega i da se ujedini s Njim znanjem i ljubavlju.  

 

Bog, naš Gospodin, koji je moj sudac za vječnost, zna koliko je duboko ukorijenjena u mojoj duši snažna želja koju imam u služenju Vašoj ekscelenciji u našem Gospodinu i unapređivanju Vašeg potpunog blagostanja i sreće na nebu i na zemlji, za veću slavu i hvalu Njegove božanske i vječne Dobrote. 

U ovom životu  stvar je dobra za nas samo utoliko koliko je pomoć prema vječnom životu i zla utoliko koliko je prepreka tome. Stoga, kad prosvijetljena duša, i njezino razumijevanje razjašnjeno rosom s neba, trpi proturječja,  ona smješta svoje gnijezdo na visine i ne želi ništa nego Krista i Njega raspetog, tako da, ako je razapeta u ovom životu, uskrsnut će u sljedećem. 

 

Završavam, preklinjući Njega Njegovom beskonačnom i neograničenom Dobrotom da nam daruje u svim stvarima Njegovu savršenu milost, tako da možemo znati Njegovu svetu volju i da ju uvijek ispunimo. 

 

  1. Ignacije potiče Aconiusa na povezivanje i međusobno dijeljenje duhovnih darova s Araozom. Kad se osvrneš na zadnjih nekoliko tjedana, jesi li doživio neko slično iskustvo, razgovor, dijeljenje koje je raspalilo tvoju želju za Njim? Tko je bila ta osoba i što ti je točno probudilo želju? Na što te Bog poziva kroz to iskustvo?

 

  1. Razmišljaš li o vječnom životu? Vidiš li stvari kao dobre ili loše s obzirom na to koliko mi pomažu u postizanju vječnog spasenja? Nalaziš li sada nešto u svom životu što te odvlači od vječnosti? Predlažemo ti da sada o tome razgovaraš s Bogom. Traži ga ovo što Ignacije predlaže za svaku dušu, tj. da “ne želi ništa nego Krista i Njega raspetog”.