Pismo 58.

Pismo Petru Faberu

Sv. Ignacije objašnjava Petru Faberu plan i brigu koju članovi Družbe trebaju koristiti u svojim pismima. Traži ih da svatko od njih napiše glavno pismo svaka dva tjedna koje može biti pokazano drugim članovima Družbe. Ovo bi pismo trebalo objasniti njihove duhovne aktivnosti. Sv. Ignacije se žali na zanemarivanje ove prakse i opominje Fabera da je izbjegava u budućnosti

Rim, 10. prosinca 1542.

 

Sjećam se kako sam često razgovarao s tobom, i kad nisi često pisao, da svaki od članova Družbe treba, kad nam ovdje pišu, napisati glavno pismo koje može biti pokazano drugima; tj. svima. Ne usudimo se pokazati neka od pisama prijateljima koji ih žele vidjeti zbog nedostatka reda i nebitnih stvari koje sadrže. Međutim, ovi prijatelji znaju da imamo pisma od ovog i onog, i uvrijede se ako ih odbijemo da vide njihova pisma, s posljedicom da ih radije povrijedimo nego učinimo drukčije. Čak mi se nedavno dogodilo da sam doživio značajnu neugodnost. Trebao sam pokazati neka pisma dvojice naših članova kardinalima koji su bili osobno zabrinuti sadržajem pisama.

 

Budući da su pisma također sadržavala stvari koje su bile nebitne njihovu poslu, i bila su sastavljena bez reda, nije bilo jednostavan zadatak zadržati ono što ih nije zanimalo. Moram opet ponoviti ono što sam već rekao, tako da svi možemo jedno drugo razumjeti u ovoj točki. Molim vas, stoga, ljubavlju i poštovanjem prema Bogu našem Gospodinu da vaš način pisanja bude usmjeren na veću službu Njegovoj božanskoj Dobroti i većoj koristi našeg bližnjeg. 

 

U glavnom pismu napišite što svatko radi, u smislu propovijedanja, slušanja ispovijedi, davanja duhovnih vježbi i drugih duhovnih aktivnosti, kao što Bog koristi svakog od nas za veće izgradnju naših slušatelja i čitatelja.  Ako tlo na kojem radite nije plodno i malo je toga o čemu bi se pisalo, napišite nešto kratko o zdravlju, vladanju s drugima, ili takvim stvarima. Ne uključujte nebitne detalje, već ih ostavite za razdvojene stranice u kojima možete pisati o primljenim pismima i duhovnoj utjehi koju su vam dala, o novostima, posebno o bolesnima, poslovnim stvarima i čak neke riječi opomene.

 

Preklinjem te i molim u našem Gospodinu da pišeš glavno pismo kao što sam ovdje naznačio i, nakon što ga pregledaš, ponovno ga napišeš; tj. trebalo bi biti napisano dvaput, kao što ja činim sa svojim. Na ovaj način uvjeren sam da će pisma pokazati veći red i distinkciju. U budućnosti, ako primijetim da ovo nije učinjeno za veće zajedništvo, milosrđe i izgradnju svih, bit ću obvezan pisati ti i zapovjediti pod poslušnošću da ponovno pročitaš, ispraviš, i ponovno napišeš svako glavno pismo koje mi šalješ. Ne želim morati odgovoriti Bogu za bilo koju svoju nemarnost u ovoj stvari, i trebam biti zadovoljan s tim nakon što sam učinio sve što sam mogao, iako bi više volio da mi ne daš povod da ti ovako pišem. Potičem te tada, kao što sam vezan da činim sve na veću slavu Boga, našeg Gospodina, i zaklinjem te Njegovom ljubavlju i poštovanjem da poboljšaš pisanje i stekneš neko poštovanje za to i želju da poučiš svoju braću po Kristu i bližnje svojim pismima. Budi siguran da će vrijeme koje u tom provedeš – može biti stavljeno na moj račun – biti dobro provedeno u našem Gospodinu. 

 

Pitanja za promišljanje: 

 

  1. Ignacije objašnjava Petru Faberu na koji način članovi Družbe trebaju pisati pisma. Posebno ga upozorava na nedostatak reda i nebitne stvari koje njihova pisma sadržavaju. Kakav je tvoj govor, riječi, poruke koje upućuješ drugima? Jesu li neuredne i sadrže li nebitne stvari? Cijeniš li tuđe vrijeme?

 

  1. Kako obavljaš svoje poslove? S kolikom pozornošću i revnošću? Činiš li ih na veću slavu Božju? Mogu li vidjeti svoj posao kao vrijeme dobro provedeno u Gospodinu?